Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Наш колега сред авторите в литературен алманах

[post-views]

Със стихотворението „Ирландски летец предусеща смъртта си“ 2-ри брой на сп. „Море“ почита 150-ата годишнина от рождението на У. Б. Йейтс, носител на Нобеловата награда (1923), когото Т. С. Елиът нарече „най-големия поет на нашето време“.
Акцент са новите стихове на Владимир Левчев с морска тематика. Левчев старши също е представен в рубриката „Юбилеи и годишнини“ по повод 80-ата годишнина от рождението му, като новите му стихове са любопитни с наративното си светоусещане. Сюжетността e доминиращо изразно средство и в новата „Математическа поема“ на Румен Денев, един поет – виртуоз на младини. 
В „Море“ са представените стихове и на Боян Ангелов, и на младите автори Айше Рубева и Мила Ламбовска. Амир Ор, Денк Гюндогду, Милан Дорибиб и Кейти Йокъм са преводните поети в броя, като особен интерес будят творбите на Амир Ор и култовото вече „Варварите (втори рунд)“.
В броя сред прозаиците е и нашият колега Светлозар Стоянов с няколко разказа, редом сред открояващи се имена като Никита Нанков, Ваньо Вълчев, Милка Иванова.
В рубриката „Критика и есеистика“ Марин Бодаков разгръща „Художникът на комиски“, който според Туве Янсон е… самоубиец, Владимир Шумелов мъдрува за „края на литературата“.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Виж още

Избрани