Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На капитанския мостик на историята

[post-views]

andrei_rangelovИма събития, които променят хода на историята. Има и хора, които с действията си в епицентъра на световния кипеж определят бъдещето на цели държави.
Такъв е капитан далечно плаване Васил Вълчанов. Столетник днес, преди 55 години той доставя с кораба „Бреза“ оръжие на алжирското националноосвободително, антиколониално движение. С помощта на тази и следващи подобни пратки страната извоюва независимостта си.
Затова капитан Вълчанов и днес е тачен от най-голямата африканска държава като един от нейните герои. А президентът на Алжир удостои българина с юбилеен медал. 
Но докато извършеното от капитана е високо ценено в северноафриканската страна, у нас малко се знае за героичното му дело. А и животът на Вълчанов, който по-късно е сред създателите на „Тексим“, е низ от перипетии и конфликти с някогашната власт. Колкото е бил неудобен при тоталитаризма, толкова делото му е незаслужено недооценено и след това.
А той е бил на капитанския мостик на историята! И е взимал правилните решения. Довел е мисията си до успех. Колцина днешни българи имат подобни заслуги?
За героизма няма давност. Не бива да има и забрава!

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Виж още

Избрани