Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът изпрати два закона в КС заради казуса „Шивиков”

[post-views]

plevneliev_shivikovКазусът с генерал Димитър Шивиков стигна и до Конституционния съд, след като президентът Росен Плевнелиев  прати там два закона. Той пита дали има противоконституционни разпоредби в законите – за отбраната и въоръжените сили и за защита на класифицираната информация. Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили  счита, че всеки военнослужещ трябва да се ползва от закрилата на Конституцията. 
Според текст в Закона за защита на класифицираната информация допуск до такава се получава, само ако срещу лицето не е образувано съдебно или досъдебно производствo. Това, според президента, влиза в противоречие с Конституцията, според която обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.
Съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили отказът за издаване на допуск до класифицираната информация или отнемането му води до освобождаване от военна служба на военния. И това противоречи на основния закон, според който  не се допускат ограничения на правата на обвиняемия. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани