Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Симеон Дянков: Държавна сигурност владее банките

[post-views]

simeon_dqnkovОколо 72% от собствениците и мениджърите на банки в последните 20 години са от бившата ДС, коментира вчера бившият финансов министър  Симеон Дянков. 
България все още е единствената държава, в която няма забрана сътрудници на Държавна сигурност да заемат ключови позиции“, обясни Дянков пред „Нова телевизия“. Той изрази своите подозрения, че политиката в България продължава да е под властта на тези хора и те влияят постоянно на събитията в страната.
Дянков обясни, че бившият управител на БНБ Иван Искров не е трябвало да изкарва два мандата на позицията. Трябваше ни човек, който говори добър английски, да е добър икономист и да се ползва от авторитет в европейските структури, Искров не отговаряше на нито едно от тези условия, каза бившият финансов министър. За него гласуваха 200 депутати – всички от ДПС, всички от БСП, някои, но не всички от ГЕРБ, обясни Дянков. Той допълни, че бившият управител на БНБ не е успявал да се справя със задачите си, дори и преди настъпването на финансовата криза през 2008 година. Дянков даде две възможни обяснение защо новият управител на БНБ Димитър Радев е решил да запази управленския екип на Иван Искров. Според него Радев или е търсил хора, които познават средата в България, или поне една от партиите в парламента, не иска да се разкрие истината за КТБ. Той се обяви за пълна прозрачност при работата на централната банка, което да включва и публикуването на стенограмите от заседанията на управителния съвет. Настоя да се знае колко пари взема шефът на БНБ. В останалите страни от ЕС се знаят заплатите на ръководителите на централните банки. В САЩ заплатата на шефа на централната банка е точно толкова, колкото на президента и това е известно на всички, каза той.

Най-ново

Единична публикация

Избрани