Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Яворов между личната драма и театъра

[post-views]

Peyo-Yavorov-i-LoraНова книга за големия наш класик – „Яворов – между драмата и театъра“ (Издателство „Пропелер“) се появи в библиофилски вид. Авторката Евелина Белчева е известно име сред научните среди и отзивите за изследването й са повече от добри. За съжаление книгата не може да се намери по книжарниците. Няма кой да спонсорира издаването на по-голям тираж. Но отзивът на проф. д.ф.н. Станка Петрова добре мотивира необходимостта да бъде преиздадена: 
– Прочетох я на един дъх. Невероятно интересно! Книгата е написана с любов, с изследователски хъс! Яворовознанието вече не може да мине без или покрай тези страници. Авторката пристъпва към събитията от 1909-1914 г. като страстен литератор, изследовател и съвестен архивист. Издирва документи, рови се из архиви – държавни и лични, свързва се с приятели и изследователи на Яворов, за да стигне до сърцето на енигмата. Прави открития: неизвестни или непубликувани писма и снимки на Яворов и неговия приятелски кръг; анализира неизвестен и много интересен ръкопис-рецензия на Вл. Василев от 1911 г. за драмата „В полите на Витоша“; писма на Б. Пенев до Д. Габе, писма до Яворов от Париж (1910) след смъртта на Мина, и от Берлин (1912). yavorov-minaТук може да се види луксозната корица на първото издание на драмата, издадена в 25 библиофилски екземпляра от Ал. Паскалев – кафява кожа, подплатена със златисто моаре, с автограф за Лора Каравелова. Книгата анализира и части от непубликувани спомени на Дора Конова – Грозева, като убедително доказва достоверността им. Авторката разчита текста, сравнява го с публикуваното, посочва поправките, тълкува смисъла. Тълкуванието е обективно, не схоластично, а вживяване, вплитане в драмата и в живота на Мина и Яворов, на Лора и Яворов, на Мина и П. Тодоров, на Б. Пенев и Дора Габе, на критика Владимир Василев, и, естествено, на приятеля и автор на известната книга „Романът на Яворов“ Михаил Кремен. 
Най-интересна е пета глава – под формата на „бележки на редактора“ са анализирани основни проблеми от „В полите на Витоша“ – разликата между действителната драма и театралната, проследява творческото претворяване на живота в драматургично произведение. 
Анализът се извършва психобиографично основно чрез писмата на Мина. Тук възниква нова интерпретация, разпознават се следи от образа на автора – автоцитати, апострофи, реминисценции от поезията му, запазени в драматичния текст. Чрез анализ отвътре на творческия процес, Белчева разгражда текста на драмата на действителна история, фикция и биографичен мит. Прави опит да ревизира „лесното и мелодраматично обяснение за „всекидневния трагизъм“ на творческата личност, на българския поет“. Според проф. д.ф.н. Стефка Петрова книгата е интересна не само за онези, които знаят кои са П. Яворов, Б. Пенев, Вл. Василев и другите автори от този кръг, но ще бъде и източник за историята на българската литература. 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани