Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Поредна книга за ловешките ветерани

[post-views]

G_BenevПоредната книга, посветена на ловешките ветерани, излезе от печат. Автор е Ганко Бенев, председател на Ловешкия областен съвет на Съюза на ветераните от войните в България (СВВБ). Познат е на читателите от дописките му във в. „Българска армия“.
Това е третата книга от поредицата, в която авторът представя ветераните от Ловешкия край, участници в Отечествената война 1944/45 г. Разликата е, че сега са включени спомени от изявени помощник-командири, които след войната са стигнали до високи длъжности в Българската армия. Публикувана е и статията „Жени във войнишки шинели“, посветена на храбрите българки, воювали по бойните полета наравно с мъжете.
Книгата съдържа материали за 34-и пехотен Троянски полк, както и за 9-и артилерийски полк – Севлиево. Читателите ще намерят интересни страници за участието на Ловешко-Троянския доброволчески отряд във войната.
Общият брой на участниците във войната от Ловешки окръг е 5866 души. Войниците са 3847, сержантите – 1740, и офицерите – 279. В двете фази на Отечествената война загиват 205 бойци и командири.
Бойният път на 34-и полк е от Пирот до Нови пазар в тогавашна Югославия. Със сражения бойците и командирите преминават през Бела Паланка, Косово поле, Прищина. Ловчанлии участват и в основните операции от втората фаза на войната – Дравската, Сремската, Мурската.
kniga_veteraniВ същото време в България населението активно се включва в акции под лозунга „Всичко за фронта, всичко за победата“. В Летница хората събират 449 000 лв., повече от 100 т жито, а също сапун, бельо, партенки, ръкавици. В Ловеч по квартали е разпределена над 180 кг прежда, от която се плетат чорапи, ръкавици, пуловери за войниците на фронта. Жителите на Троян, Черни Осъм, Луковит, Угърчин също дават своя материален принос за успеха на войската.
Автентичния дух на битките и войсковият живот носят представените спомени на ветераните – генерал-майор Стефан Атанасов, Дочо Маринов, Паню Караджов, майор Трифон Вълевски, майор Борис Станчев, лейтенант Марин Русанов, полковник Георги Христов и много други.
Ганко Бенев е завършил Великотърновския университет със специалности българска филология и история. Работил е като учител, бил е и на директорски пост.
Автор е на няколко книги като „Бунтовният генерал“, поетичният сборник „Мамо!“, „Бащин праг“, „Три поемки“, както и на вече три сборника за участието на ловешките ветерани в Отечествената война. В книгата „За ловешката ветеранска слава“ пък помества дописки, статии и интервюта за живота на Ловешкия областен съвет на СВВБ.
Продължава да изследва героиката на Ловешкия край. В момента работи над нова книга.

 

Най-ново

Виж още

Избрани