Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С девиза „Аз мога!“ всички задачи са решими

[post-views]

Najdenov1Девизът ми е много кратък – „Аз мога!“, защото човек трябва да вярва в своите сили и да се концентрира в постигането на дадена цел. Това казва подполковник Стоян Найденов, който е главен експерт в отдел „Разузнаване“ на Съвместното командване на силите (СКС). Служил е в поделения в Горна Баня, Суходол, Свобода, а от 2012 г. е в СКС.
Денят му протича в изготвяне на документи, справки и изпълнение на всички ежедневни задачи, поставени от началниците. Има и допълнителни ангажименти, възникващи в хода на работата.
Някои от задачите се решават в рамките на деня, други отнемат няколко дни. „Всичко става на ход. Просто някои задачи изискват малко повече време. Иначе като цяло не представляват голяма трудност“, казва подполковник Найденов. Според него, въпреки че средата за сигурност напоследък се променя, няма задачи, с които войсковото разузнаване да не може да се справи, дори и по отношение на асиметричните заплахи.
Бил е на мисия в Афганистан миналата година. Участвал е в последния български контингент в ИСАФ, който осигури плавното преминаване към новата операция – „Решителна подкрепа”. 
Не е имало проблеми с материалната част и въоръжението. Изпълнявахме си задълженията, без да сме срещали някакви трудности, всичко си беше канализирано, добре подготвено и организирано, заявява офицерът.
Активизация на противостоящите сили срещу нашия контингент не е имало, но е имало спрямо афганистанските сили за сигурност. Те обаче успешно изпълнили задачите си по осигуряването на своите райони на операцията. Имали незначителни загуби в жива сила, но нямали проблеми с осигуряването на сигурността в районите за действие. 
djipove_afganistan_naidenovС мисията „Решителна подкрепа“, за разлика от ИСАФ, се измести центърът на тежестта от неутрализиране на заплахите от бунтовническите групи, към подпомагане на местните национални сили за сигурност, за да могат те да се справят със заплахите, обяснява подполковник Найденов.
По думите му така наречената „Ислямска държава“ е ново предизвикателство за сигурността не само на Ирак и Сирия, но и на много страни от Европа. Фокусираме нашите усилия за неутрализирането на тази заплаха, съвместно с другите държави от НАТО и ЕС, с които имаме отлична координация, изтъква офицерът.
Родом е от Пазарджик. Завършил е механотехникума в града. Към военната професия го насочил баща му, който не е военнослужещ. Синът го послушал, кандидатствал във военното училище и бил приет. 
След завършването го разпределили по частите. Благодарен съм на баща ми за указанията, добре ме е насочил, казва с усмивка подполковник Найденов.
Сега той е в ролята на съветващ родител. Със съпругата му имат двама синове – на 16 и 14 години.
Много искам да ги насоча към военната професия, признава подполковникът. И веднага добавя – „но те сами трябва да си определят пътя в живота. Ако искат да стават офицери, ще направя всичко възможно, за да ги насоча в тази посока и да им дам правилните указания. Но ако изберат друго, ще уважа това тяхно решение и ще ги поддържам и подкрепям в което и да е ново начинание”.
Свободното си време подполковникът посвещава на перфектното изучаване на английски език. Ходи на курсове, гледа CNN и международните новини по ТВ-каналите. Английският ми е слабост и се стремя да надграждам способностите си, признава офицерът. И в тези занимания се води от девиза си „Аз мога!“. Така дори и трудните цели за него стават постижими.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани