Информационен център на Министерство на oтбраната

Пенсионната реформа влиза в сила

Промените в Кодекса за социално осигуряване, които регламентират пенсионната реформа,  вече са публикувани в „Държавен вестник”.  Те въвеждат   пенсионна възраст за сектор Сигурност. Военните получават правото да излизат в пенсия, когато придобият необходимия осигурителен стаж, но да остават на работа, като получават и пенсия и заплата. 

Кодексът въвежда и 3-годишен гратисен период, при който военните, които до края на годината изработят необходимия стаж, до края на 2018-та да се пенсионират независимо от възрастта.
От началото на следващата година за да се пенсионират военнослужещите трябва да са навършили – 52 години и 10 месеца и да имат 27 години осигурителен стаж – от които две трети изслужени в армията.
От 2017-та пенсионната възраст ще расте с по 2 месеца годишно, докато достигне до  55 години. За летателния състав, парашутистите, подводничарите и водолазите възрастта е по-малка с  10 години, а прослужените години са 15.  
Право на пенсия по новите правила получават вече и хора,  които не са военнослужещи в момента на пенсионирането, но са служили по Закона за отбраната и Въоръжените сили.
При другите професии от догодина жените ще се пенсионират на 60 години и 10 месеца, а мъжете – на 63 години и 10 месеца. Възрастта ще расте с по 2 месеца докато достигне 65 години. 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top