Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Япония възобновява производството на ядрена енергия

[post-views]

qponiq_qdren_reaktorЧетири години след аварията в АЕЦ “Фукушима” Япония отново започна да произвежда ядрена енергия. Тази сутрин бе рестартиран реактор в атомната централа “Сендай”. Възобновяването на работата на реактора става при по-строги правила за безопасност, обясняват властите. Въпреки това, от вълна от недоволство посрещна рестартa на реактора.   
След опустошителното земетресение, последвано от цунами преди четири години, Япония спря работата на всички атомни централи в страната.  При пускането на новия реактор японският премиер увери обществото, че са въведени нови, по-стриктни стандарти за безопасност,  които ще гарантират, че аварията от 2011-та година няма да се повтори. Въпреки уверенията обаче, пускането на реактора беше съпроводено от протести и остри критики.
Ядреният реактор ще започне да генерира електричество до края на седмицата. Продажбата на електроенергията обаче ще започне от началото на септември. В следствие на аварията от 11 март 2011 година в района на Фукушима загинаха 16 хиляди души, а 2 500 все още са в неизвестност.  

Най-ново

Виж още

Избрани