Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Камион-бомба уби десетки в Багдад

[post-views]

ataka_irak_bombaНай-малко 60 души бяха убити и повече от 200 ранени  при атентат с камион-бомба в иракската столица Багдад. Радикалното джихадистко движение ИДИЛ пое отговорност за нападението.
Атаката е станала на оживен пазар в населения с мюсюлмани шиити квартал на иранската столица „Садър Сити”. Бомбата, скрита в голям камион с хладилно ремарке, е гръмнала в ранните часове на деня. Джихадисткото движение ИДИЛ обяви в страницата си в социалната мрежа  Туитър, че нападението е било насочено срещу шиитски паравоенни структури, които активно участват в операциите срещу тях в централните и западните части на страната. Поразихме сърцето на тази „шарлатанска армия”, посочват още джихадистите. Това е най-голямото и кърваво терористично нападение в сърцето на иракската столица през последната една година, коментира Би Би Си.
Атаката стана няколко часа, след като американската армия обяви, че е започнала пилотирани мисии срещу ИДИЛ на територията на Сирия от турската военновъздушната база в Инджерлик. Независимо от натиска срещу джихадисткото движение то продължава да контролира обширни области на територията на Ирак и Сирия. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани