Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Имигранти напират към България

[post-views]

ograda_migranti_bejanciОт началото на годината в центровете за бежанци са потърсили закрила 9780 чужденци. Това съобщи зам.-председателят на Агенцията за бежанците Васил Върбанов.
Ако през януари поискалите закрила са 1070, през юли те са 1869, което е пиковият момент в историята на агенцията. Това показва, че с всеки изминал месец нараства броят на потърсилите закрила в нашите центрове. Върбанов посочи, че след предприетите мерки през миналата година значително са се подобрили условията за живот в бежанските центрове. 
От началото на годината през границата са преминали над 5200 чужденци, търсещи закрила. Във вътрешността са заловени над 4200, т.е. над 9400 са реално влезлите у нас. Същевременно България предприема мерки да изпълни задълженията си за ограничаване на нелегалното транзитно преминаване. На излизане от страната са заловени над 4700 чужденци, търсещи нелегален път към Западна Европа.  Върбанов уточни, че към момента капацитетът на центровете за бежанци в страната е запълнен 67%.
Перспективните данни обаче са тревожни. Нова бежанска вълна се очаква в Европа. На границата между Сирия и Турция има над 3 милиона бежанци. По данни на Върховния комисариат за бежанците към ООН 224 000 бежанци са преминали през Средиземно море от януари досега. Сърбия обяви, че очаква бежанци да залеят страната, гръцкият премиер заяви, че ситуацията в страната е извън контрол. Там избухнаха безредици в бежански лагери, разположени по гръцките острови. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани