Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

K_Grozev
Доц. д-р Костадин Грозев,
историк, Софийски университет
Американската политика, макар сега предизборните дебати да изглеждат абстрактни и отдалечени от нас и повече като шоу, е важна и за САЩ, и за света. 
В лагера на републиканците ситуацията със 17 кандидати  все бивши и настоящи губенатори и настоящи сенатори, е много интересна. Докато се появи кандидатурата на Доналд Тръмп, Джеб Буш се считаше за най-силния кандидат. И той все още е, той разполага и с най-голямата предизборна каса от 115 млн.долара. Големият му проблем е наследството на фамилията президенти Буш-баща и брат. Като губернатор на Флорида имаше голям престиж, но от доста години вече не е на този пост и е изгубил от политическия си нюх и сила. Семейство Буш по принцип са слаби изборджии, бавно тръгват в предизборната кампания. Макар че в това надговаряне успя да се класира след Тръмп. В този дебат добре се представи Джон Кейсидж и  голямата звезда в отбора Марко Рубио, но на фона на Тръмп всички бледнееха. Логиката е след два мандата на демократите в Белия дом и много доброто представяне на републиканците на междинните избори през 2010 и 2014-а г., мнозинството им в законодателното събрание, многото сенаторски постове и в Конгреса,  те да имат политически лостове да влияят в избирателната кампания и шанса да спечелят президентските избори.  
donald_trump
Доналд Тръмп
Големият фактор в групата на републиканските кандидати е Доналд Тръмп, той е локомотивът в привличане вниманието на американците. Наблюдатели го смятат за балона, който ще се пукне, но други  приемат

Тръмп като новия Роналд Рейгън

макар Тръмп да няма никакъв политически опит.
В лагера на демократите се очертава първенстващото място на Хилъри Клинтън. За момента тя бие когото и да е на двустранни дебати с републиканци, включително и Тръмп. Основният проблем на Хилъри е, че тя няма в момента ярък опонент сред демократите и изпада в ситуацията през 2007 година преди президентските избори, когато се считаше, че е безапелационният избор на Демократическата партия. Но в един момент срещу нея излезе Барак Обама и я помете. Сега тя разчита, че всички либерали, които два пъти гласуваха  за Обама като президент, ще гласуват и за първата жена-президент. Но съществува и вариантът да се кандидатира вицепрезидентът Джо Байдън и да излезе начело, а двамата са от един калъп. Така че, ако тя има сериозен опонент в собствената си партия, това е той. На Хилъри големият проблем обаче е, че тя не може да се излезе от сянката на наследството на съпруга си Бил Клинтън. И освен това и като Първа дама, и като държавен секретар, и като кандидат за президент 

hilari_klintan
Хилари Клинтън
Клинтън генерира доста недоверие

хората не вярват в откровеността й. Те не вярват в налагания й образ, че е една от тях. Припомня се, че на нея като кариера всичко й е било поднесено „на тепсия“. Има тенденция на здраво недоверие, което сега е 57% от американците към нея. Около името й постоянно се въртят скандали, като този с имейл адреса й. И макар, че по всяка вероятност тя ще бъде демократическият кандидат за Белия дом, пътят й не е безоблачен. Двата мандата на Обама могат да бъдат и плюс, но и минус за кандидатурата й. 
Има и други фактори, освен личната харизма и биография на кандидатите за президентския пост, които влияят върху избора. В американската политика надмощие имат вътрешнополитическите над външнополитическите фактори, въпреки че могат да оформят предпочитания и мнение. Основен фактор, който решава изборите, е въпросът за портфейла, т.е.  благосъстоянието и как американците в момента на гласуването догодина ще преценят по-добре или по-зле са отколкото в началото на мандата на сегашния президент. 
Но американците са велика нация и искат страната им да е стожер на света. Т.е. тук важен е отговорът на въпроса „по-сигурни ли сме за живота си днес, отколкото бяхме преди Обама“. Подобен на сблъсъка Картър-Рейгън през 1980-а. Днес е Америка е по-силна или слаба е и искаме ли по-силна Америка в лицето на някой нов кандидат или ще рискуваме с някой изолационист? Когато Тръмп говори срещу мексиканците и Китай, това е разговор за 

националната идентичност на свръхдържавата

която търси своето място в света като свръхдържава.
Друг фактор е какви образи създават медиите и политическият маркетинг. Първият дебат по Фокс нюз е гледан от 24 млн.души, което бие всички досегашни рекорди. Фокс нюз е консервативен канал, който симпатизира на републиканците и големият победител от дебата всъщност излезе медията. Героите на дебата станаха тримата журналисти, които заложиха капан на Тръмп с въпроса „Ако не бъдете фаворит на републиканците, ще се закълнете ли, че няма да се кандидатирате от трета партия?“. И единственият, който обяви, че ще го направи, беше Тръмп. Ще видим и нов етап на влияние на новите технологии във време, когато хората не използват медиите само за информация и формиране на мнение, а за да си препотвърдят вече създаденото от социалните мрежи. 

rubio_
Марко Рубио
Ако има някой еквивалент на Обама от 2008-а, това е Марко Рубио. Той е голямата заплаха за  демократите. Но в динамиката на първичните избори един регионален политик от Юга като него до деня на изборите няма да може да нанесе своя удар във всички щати на страната. Първичните избори лишават от шанс все още непопулярни в национален мащаб политици. Но това е и гениалността на американската политическа система. За разлика от Европа, където политическите партии решават номинациите, американците са получили възможността чрез гласуване да покажат реалната тежест на кандидатите точно на първичните избори. 
За успеха на демократите 

наследството от двата мандата на Обама 

ще има голямо значение. А през последните няколко месеца американският президент направи няколко големи удара от гледна точка на образа му в историята – здравната реформа, решението на Върховния съд за гей браковете и споразумението с Иран. Ако към това успее да прибави трансатлантическото търговско споразумение, неговото място в историята е осигурено.
За избора на президент ще имат значение американската и световната икономическа конюнктура през втората половина на 2016-а. Ако тръгне нагоре, шансовете на демократите се подобряват. Ще имат значение развитието на иранската програма и успеха на борбата с „Ислямска държава“. Сега въпросите дори не опират до кардиналните проблеми за отношенията с Европа, с Русия, с Китай. Тук е мястото да си спомним думите на Хенри Кисинджър, че 

САЩ могат да имат само един враг

И този голям стратегически враг в момента е Китай. В този смисъл има сигнали като съвместните действия с Русия по иранското споразумение. Твърде много фронтове се откриха и трябва да се затварят. Може би днес не оценяваме като важно за сигурността на света и споразумението с Иран, но 29 водещи ядрени физици, в т.ч.5 Нобелови лауреати, подписаха писмо, с което поздравяват Обама за него. Явно има центрове на баланси на силите и тече едно пренареждане на глобалния икономически ред без война и чрез мегатърговски споразумения.  
Независимо обаче каква фигура ще застане като бъдещ президент на САЩ, политиката на страната ще е предвидима. Ако спечелят демократите Клинтън или Байдън, ще бъдат най-старите избирани досега президенти. Който и да е от републиканците, е по-млад. А един президент, избран на 70, реално има пред себе си перспективата за един мандат. Т.е.той ще е по-авантюристичен в търсене на по-бързи резултати въпреки улегналата си възраст.
От друга страна, републиканец в Белия дом би дал едно ново начало и може да се очаква, че нещата ще се казват по-рязко и точно, отколкото днес. Това може да допринесе и за класически баланс в триъгълника Вашингтон-Пекин-Москва. Идейно може би и с президент републиканец, ще има, както казва Хилари, възможност за рестарт и в отношенията с Русия. Демократите биха направили още жестове по отношение на социалната държава. Ако президентът е републиканец, ще имаме по-малко държава, но по-консервативни ценности. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани