Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НСО най-после има свой закон

[post-views]

nso_djipНационалната служба за охрана (НСО) за първи път от създаването си има закон, по който официално да работи. Във времето до 1990 г. службата беше Пето управление – ДС, като се оказа, че цялата структура на Държавна сигурност е действала само на основанието на един непубликуван указ на някогашния Държавен съвет. Четвърт век след като беше извадена от състава на МВР, службата очакваше свой закон.  
Президентът Росен Плевнелиев подписа указа за обнародването на закона за НСО, гласуван от парламента. Документът бе приет след многобройни критики и правозащитни организации призоваха държавния глава да го върне за изчистване на проблемите в него. Според правозащитници законът може да доведе до нарушения на Европейската конвенция за правата на човека и осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека. Подобно опасение бе изказано и от депутати юристи още при обсъждането на документа.
Със закона НСО става по закон „специализирана военизирана служба“, но в същото време ще има и полицейски правомощия и право да задържа нарушители. Офицерите и сержантите ще се ползват и с много правомощия на пътя, когато пътуват по служба. Преценката кой ще бъде охраняван става в правомощията на НСО.

Най-ново

Единична публикация

Избрани