Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Анджей Дуда: НАТО третира Полша като „буферна зона”

[post-views]

polsha_prezident_dudaПолският президент Анджей Дуда обвини НАТО, че третира страната му като буферна зона между Германия и Русия. Той реагира срещу отказа на водещи страни-членки в организацията за постоянно военно присъствие на Алианса в Източна Европа.
Анджей Дуда призова съюзниците си от НАТО да дадат повече гаранции за сигурността на страните по източните граници на Алианса.
Полският президент е известен с острата си критика към Русия, след анексирането на Кримския полуостров и активното участие на Москва в конфликта в Източна Украйна. За Дуда външната политика на Кремъл е сред основните предизвикателства за полската сигурност.
Германия и още няколко страни-членки от НАТО са твърдо против идеята за разполагането на постоянни военни части на територията на страните –членки от Източна Европа. Като алтернатива НАТО реши да увеличи значително военните учения на полска територия и да разположи малки военни контингенти на ротационен принцип в балтийски страни.
Русия предупреди, че ще гледа на разполагането на постоянни военни контингенти на НАТО по западната й границата като акт на провокация и агресия, и което ще я принуди да предприеме реципрочни мерки.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани