Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ИДИЛ използва забранено химическо оръжие в Ирак

[post-views]

idil_militantsСлед Германия и Съединените щати изразиха опасения, че джихадистите от „Ислямска държава”, използват забранено химическо оръжие срещу кюрдите сили в северен Ирак. Според американското командване става въпрос за силно отровния газ иприт.
Съмненията, че бойците на ИДИЛ използват химическо оръжие се появиха в началото седмицата. Тогава германски представители съобщиха, че кюрдски бойци са получили респираторни проблеми след атака срещу тях в района на иракския град ирбил. 
Списание “Уолтстрийт джърнъл”, позовавайки се на американски военен, твърди, че става въпрос забранения отровен газ Иприт.
Изданието допълва, че джихадистите са се сдобили с химическото оръжие от съседна Сирия, независимо, че през 2013 г. режимът на президента Башар Асад се съгласи да предаде за унищожение всичките си запаси от отровни бойни вещества.
От Съвет за национална сигурност към Белия дом коментираха, че проверяват сигналите много внимателно и следят ситуацията от близо.
В миналото американските разузнавателни агенции многократно посочваха, че бойците на ИДИЛ използват активно химическия агент Хлорин, на за разлика от Иприта, той не е в списъка със забранени бойни отровни вещества.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани