Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Навлизат нови парашутни системи

[post-views]

parashutisti_voenniПрез септември т.г. се очаква да започне обучението на инструктори от  68-а бригада „Специални сили“  за усвояване на новите американски парашутни системи. Те са по програмата на САЩ FMF (Foreign military financing) на стойност 6 милиона долара  за доставка на 380 парашута с кръгъл купол МС-6 и 73 парашута тип „летящо крило“ RA-1. 
През следващата година военнослужещите  от бригадата вероятно ще започнат скокове с новата материална част.
Тази модернизация се извършва 10 години по-късно, защото през 2005 г. Специалните сили получиха германски парашутни системи. И след кратки курсове с инструктори те започнаха масово да се използват. Но нека си припомним как стана това. 

На 26 май 2005 г. 

в района на летище „Пловдив“ бяха направени първите демонстрации с германския парашут RS-4-4T. Това се случи по време на сбора за усвояване на новата парашутна система в 68-а бригада „Специални сили“. Скоковете от самолет Л-410 от височина 400 метра извърши изпитателят на фирмата производител Йенс Клаудке. А в следобедните часове започнаха изпитите с участниците в сбора по теория и скатаване на парашута.
samolet_parashutiВ предишните дни обучаващите се 24 инструктори от Силите за специални операции и НВУ „Васил Левски“ бяха изучили новата система – нейното устройство, тактико-техническите данни, реда и последователността на скатаването й и взаимодействието на частите и механизмите при разтваряне след скока. Разгледани бяха особените случаи във въздуха и приземяването, и отварянето на запасния парашут.
Системата за отваряне, контейнерът – всичко е направено специално така, че да отговаря на стандартите на НАТО, което е много важно за Българската армия. С този парашут няма никакви проблеми да се скача от всички самолети, използвани в Алианса. Българските инструктори възприемат всичко много бързо и са отворени за новостите. С тях се работи напълно професионално, заяви тогава тестпарашутистът Йенс Клаудке. 
Запознахме се и усвоихме нова парашутна система. За мен това е 

крачка напред

на нашия парашутизъм. RS-4-4T притежава по-различен, по-нов съвременен дизайн и най-вече характерното за него, сравнен с останалите, които са на въоръжение до този момент, са новите технологии в материята и производството му, сподели след курса командирът на батальон от 68-а бригада подполковник Петко Лилов. А мнението на опитния инструктор старшина Павел Павлов бе: „Чисто технически RS-4-4T има разлика от системата Д-6. Но и двете системи са сигурни. Германските представители на фирмата бяха на високо ниво“.
parashuti_Година по-късно, почти по същото време, за първи път в Българската армия бе приет на въоръжение боен парашут тип „летящо крило”, предназначен за скокове със свободно падане. Германската система SOC-TW7-315 е многоцелева и тогава бе една от модерните разработки в тази област. Тя дава възможност за осъществяване на прелети на  разстояния 40-50 километра от височина 10 километра, с пренасяне на товари с оборудване и въоръжение. 
Парашутът TW7-315 е приет на въоръжение в Германия и в още няколко армии от страните-членки на НАТО, Линията на развитие на парашутните системи върви в посоката на по-широкото използване на Специалните сили и тяхното оборудване става все по-сложно и по-високо ефективно. обясни представителят на фирмата-производител Харалд Вилхелм. Германският специалист определи TW7-315 като 

най-последна разработка

в тази област, която дава възможност за избор на няколко типа режими. Общата маса на парашутиста и носения товар е 180 килограма. От друга страна, системата позволява използването й от парашутисти с не толкова висока квалификация. А това пък разширява кръга на възможните потребители и е едно от доказателствата, че тя е създадена като многоцелева система за решаването на различни задачи. Можем да отчетем, подчерта един от ръководителите на проведения сбор в 68-а бригада  подполковник Явор Матеев, че парашутизмът ни има сериозен напредък от 2005 г., когато бе приет на въоръжение германският парашут RS-4-4T и особено с тази нова модерна материална част, каквато не сме имали досега и която дава възможност за прецизно приземяване при сложни метеорологични условия.
На 18 май 2005 г. инструктори от Специалните сили извършиха първите си скокове с парашутите тип „летящо крило“  TW7-315. Те бяха от височина 1500 метра, с принудително отваряне и свободно падане, без контейнер и с контейнер. 

Получиха сертификат 

майорите Роман Ромов, Митко Ангелов и Йонко Йовчев, старшина Павел Павлов, старши сержантите Дeян Дюлгеров и Даниел Стоянов и сержант Илиян Христосков. Те придобиха право да използват модерния германски парашут и да водят курсове за неговото усвояване.

Ето какво казаха тогава, на 18 май 2006 г., след първите си скокове с парашута тип „летящо крило“ TW7-315 някои от заслужилите допуск:
Майор Роман Ромов – Парашутът пази височина, маневрен е, добре се управлява, има системи за увеличаване на скоростта и реагира много добре на подадените команди. Хубаво е, че вече имаме система за скокове с въоръжение, снаряжение и товари.
Майор Митко Ангелов – Впечатленията ми са отлични. Парашутът е тип „летящо крило“ за специални операции по способите – голяма височина на полета с високо отваряне и голяма височина на полета с ниско отваряне. Трябва да го изпробваме в различни ситуации, за да дадем окончателна оценка.
Майор Йонко Йовчев – Скачал съм с всички видове парашути на въоръжение в Българската армия и с много парашути на въоръжение в САЩ, Германия и Италия. TW7-315 се управлява леко, куполът има много добри аеродинамични качества, много добро е окачването за различни видове товари.
Старшина Павел Павлов – Управлението във въздуха е перфектно. Куполът е направен от материя с нова технология, която отговаря на динамичното натоварване. Смятам, че парашутът ще изпълни предназначението си. Тази скъпа материална част ще трябва да я поддържаме,  да я пазим като очите си.
Старши сержант Деян Дюлгеров – Приятно съм изненадан от качествата на купола, който е с много добри характеристики. Скачал съм с различни видове парашути и не мога да кажа нищо лошо за него – наистина е добър. Супер е като военен парашут. Ще предам опита си и на други командоси.
Сержант Илиян Христосков – Повечето от досегашните ми над 700 скока са с парашути тип „летящо крило“. Сравнен с тях, германският TW7-315 е много добър, досега не съм скачал с такъв като него. Чудесен е, невероятен е за управление. Скатаването му също не е трудно.

Всичко това се случи при въвеждането в строя на германските парашутни системи преди 9-10 години. Сега предстои това да стане с американските парашути с кръгъл купол МС-6 и тип „летящо крило“ RA-1. Някои от първите получили допуск тогава и сега служат в редовете на Българската армия.  Полковник Роман Ромов е държавен експерт в дирекция „Операции и подготовка“ в Министерството на отбраната. А старшина Даниел Стоянов и старши сержант Деян Дюлгеров продължават да са инструктори в 68-а бригада. Ще ги попитаме за впечатленията им от новите парашутни системи след първите им скокове. Но важното е, че командосите от Специалните сили дочакаха тази модернизация, за която  мечтаеха от доста дълго време.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани