Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

От днес военните – с пенсия и заплата

[post-views]

voenni_uchenieОт днес влизат в сила промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), част от които са важни за военнослужещите, защото са свързани с въведената отново възраст за пенсиониране, но и с новата възможност те да продължат да служат дори като пенсионери. Измененията в КСО бяха публикувани в „Държавен вестник“ от 11 август и влизат в сила три дни след обнародването им.
Според § 49 от изменения КСО лицата по чл. 69, които имат необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, могат да се пенсионират, без да се изисква освобождаване от служба, съответно уволнение или прекратяване на правоотношението. А § 50 гласи, че лицата по чл. 69, които до 31 декември 2015 г. имат необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, могат да се пенсионират независимо от възрастта им до 31 декември 2018 г.
От началото на следващата година условията за придобиване право на пенсия от военнослужещите са две: възраст – 52 години и 10 месеца и осигурителен стаж – 27 години, от които две трети изслужени по Закона за отбраната и Въоръжените сили. От 31 декември 2016 г. нужната възраст ще расте с по 2 месеца на година, за да стигне 55 години. За летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав възрастта е по-малка с  10 години, а прослужените години на тези длъжности остават 15. Необходимата възраст за придобиване право на пенсия при тях също ще расте с по 2 месеца, за да стигне до 45 години.  

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани