Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Преодоляване на застоя

[post-views]

qhbz_voenniНадявам се да бъде преодолян дългият застой в процеса на оборудване и модернизиране на машини за радиационно и химическо разузнаване. Това казва полковник Васко Михайлов, началник на сектор „Подготовка на подразделенията за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е)“ в Командването на Сухопътните войски.
В момента на една от машините на химиците се монтира 

модерно оборудване

Част от средствата са осигурени по проект отпреди години. Целта му била да се модернизират машините за радиационно и химическо разузнаване в Българската армия. По причини от финансово естество проектът тогава бил спрян. Сега обаче отново е подновен като част от друг проект на СВ.
В резултат на това вече може да се говори, че модернизацията на техниката вече е в ход. С много големи трудности и след продължителни спирания на процеса в 110-и логистичен полк в Пловдив една машина за радиационно и химическо разузнаване вече се оборудва по съвременните натовски стандарти.
По думите на полковник Михайлов сред трудностите е било екипирането с модерни радиостанции. Предложено било да се снемат комуникационните средства от съществуващите машини за радиационно и химическо разузнаване на базата на руските автомобили УАЗ и да се монтират на армейски „Мерцедес“ G-клас. Предвижда се 

по подобна схема

да бъдат модернизирани общо пет машини. За всяка от тях ще бъде осигурен и компютър, с който екипажът ще следи измененията в обстановката в реално време.
qhbz_MihajlovСпоред полковник Михайлов, много от проблемите по пътя на тази модернизация вече са изяснени и преодолени. Техниката ще може да се включи в планираното за октомври-ноември учение в Испания. В мащабната проява ще участва единият от сертифицираните неотдавна многофункционални взводове от 38-и батальон за ЯХБЗ и Е в Мусачево.
Подготовката за учението вече е в ход, изтъква полковник Михайлов. Проведени са няколко планиращи конференции.
Когато първата машина бъде напълно оборудвана и готова, с нея ще се извършат полеви изпитвания. Надявам се те да бъдат успешни и да се продължи с модернизацията на останалите четири машини, за да можем да отидем с всичките пет на учението, казва офицерът.
Той изразява благодарността си към началника на отдел „Логистика“ в СВ полковник Иван Неделчев, който е съдействал за ускоряването на модернизационните дейности. Мисля, че 

ще успеем с този проект

той си е наш, нещата се случват в обхвата на СВ, обяснява полковник Михайлов.
До март миналата година офицерът беше командир на 38-и батальон за ЯХБЗ и Е. Считам, че формированието изпълнява своите задачи, върви по плановете, сигурен съм, че ще успее в това, което върши, заявява той. Във връзка с идеите за преместване на формированието в Горна Баня, полковникът има категорично лично мнение: „Като изключим всички други фактори, мястото на формированието е тук (в Мусачево – б. а.)“. Аргументите му са, че базата, с която разполага батальонът в момента, макар и стара, макар и в някои области – недостатъчна, все пак дава възможност за пълноценна служба и изпълнение на задачите.
qhbz_pushekНещо повече. Според полковник Михайлов, неизяснеността на въпроса, дали ще има местене, или не, 

води до негативен ефект

Стигнало се дотам да има подадени над 50 рапорта за преместване в други формирования. 
Най-трудно се работи с хора, всеки командир знае това, казва полковник Михайлов. И хвали сегашното ръководство на батальона. Това са различни характери, всеки има свои намерения, но екипът на командира успява да се справи, водят се разговори с личния състав, търсят се начини да се даде малко повече сигурност на хората, някаква перспектива, лично за мен това е важно, заявява офицерът. И напомня: „Трудно се градят специалисти, лесно се губят по една или друга причина“.      

qhbz-KamenovВсяко обновление струва пари

Всяка модернизация, всяко обновление, струва някакви пари, казва полковник Цветан Каменов. Той е офицер с опит от работа в международни щабове, държавен експерт в дирекция „Операции и подготовка“, като отговаря за проверката и оценката на бойните способности на декларираните формирования за НАТО и ЕС, а също и за тези за силите за отбрана.
По думите му, за да се случи модернизацията във войската, на първо място трябва да има политическо решение, подплатено с финансови средства, след което идва и командирското решение. „При нас се получава точно обратното, като се заявява политическо желание за нещо. Казва се – ние искаме това, обаче нямаме пари“, обяснява офицерът. Докато в другите страни, като казват нещо, то се подкрепя финансово и го придобиват, допълва той.
И дава пример с Румъния, където е присъствал няколко пъти на сертификации за оперативна съвместимост и на проверка и оценка на бойните способности. „В рамките на четири години, с политическо желание и воля там си решиха проблемите. Да, не всичко е последна мода и последен вик на техниката, но те са оперативно съвместими, спокойно могат да оперират във всяко място, където отидат“, заявява полковник Каменов. По думите му, по подобен начин модернизирали техниката си и армиите на Словакия, Словения, Хърватска. 
Дори Албания, за която преди се говорело, че изостава, обновила машините и оборудването си чрез американски фондове. И сега в декларираните си подразделения има техника, за която ние само можем да мечтаем.
Докато у нас, според полковник Каменов, всичко е на парче. Закупува се част от това, което е необходимо, а за останалото няма пари. И не може всичко да се реши с помощта, която идва отвън, трябват да се вложат и средства от наша страна, категоричен е офицерът.
Според него проблемът е, че техниката, която е предвидена да смени старата, все още не е налице. „В продължение на няколко години колегите от НАТО, запознати със състоянието на армията ни, казват – да, имате някаква екипировка, но техниката ви е просто несъвместима с нашата, за съжаление. Това би се оказало пречка за по-нататъшната съвместна дейност“, казва полковникът. И дава конкретен пример. Машините, автомобилите в армията ни масово са с бензинови двигатели. Докато в НАТО всички са на дизел. 
При това много от материалите и техническите средства за ремонт на старата ни техника няма откъде да се осигурят, за някои вече не се произвеждат и резервни части. „При една операция трябва да оставим тази машина тук, да вземем от оборудването каквото можем и да го качим на друга. На което не се гледа с добро око сред съюзниците ни“, изтъква офицерът.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани