Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Смъртоносни експлозии в Китай

[post-views]

Десетки души загинаха и повече от 500 бяха ранени при двойна експлозия във фабрика   в индустриалния район на северния китайски пристанищен град Тянцзин. По предварителна информация жертвите са най-малко 44, сред тях и 12 пожарникари.  Властите се опасяват, че броят на загиналите може да скочи, защото над 36 души са хоспитализирани с опасност за живота. Други 30 огнеборци се водят в неизвестност.
Експлозиите са станали в края на работния ден в складове, в които е имало лесно запалими и опасни стоки, според информация на китайската държавна информационна агенция Синхуа. Районът около експлозиите е отцепен от стотици пожарникари и полицаи, които успяха да овладеят пламъците. Следователи уточняват причините за инцидента.Собствениците на фабриката в центъра на експлозията, Tianjin Dongjiang Port Rui Hai International Logistics Co. Ltd, са задържани, допълват от държавната медия.
Сградите в радиус на 2 км от взривовете са с изпочупени прозорци, няколко офис сгради също са пострадали, както и десетки коли.
kitai_eksplozia2Снимките, минути след инцидента, показват покрити с кръв хора, в кварталите около пристанището, пострадали от изпочупените прозорци и други летящи отломки. Съобщава се и за проблеми с електричеството в района на инцидента.
Местните медии коментират, че изхвърлените пламъци от взривовете са можели да се видят от Космоса. Според китайския геологически институт първата експлозия се е равнявала на три тона динамит, а втората на 21 тона.
Разпространени бяха и видеоклипове, които показват взрива и огромните пламъци, които се издигат след него. „Небето беше червено“, споделят шокирани очевидци.
„Погледнах през прозореца и цялото небе беше червено. В същия момент видях и втората експлозия и настъпи истински хаос по улиците. Хората почнаха да напускат домовете, други се опитваха да излязат от комплекса с личните си автомобили. Беше шокиращо“, разказва канадската учителка Моника Андрю.
„Експлозията изглеждаше така, все едно е причинена от ядрена бомба. Никога не съм подозирал, че ще стана свидетел на подобно нещо. Признавам, че гледката беше красива, но и ужасяваща., разказва друг очевидец на трагедията.
Северният град Тянцзин е възлов индустриален център за столицата Пекин. В него живеят близо 15 милиона души. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани