Информационен център на Министерство на oтбраната

Ще има ли ток за електрическия стол?

Този въпрос си задава писателят и драматург от 6 г. на Пловдивския драматичен театър Александър Секулов посред лято, когато сцените са пусти откъм публика и актьори. Но въпросът е по повод първата му пиеса „Няма ток за електрическия стол“, която ще има премиера на 11  септември по време на фестивала „Сцена на кръстопът“ в Пловдив. 
„Няма ток за електрическия стол“ е една история за осъден на смърт престъпник и неговия палач, а действието се развива в камерата за екзекуции. Философски размишления за стойностите на живота и моралните ценности, които биват подлагани на съмнение в екстремни ситуации. Какво се случва, ако светът е изчезнал, а героите са единствените оцелели? Дали привилата важат винаги, или трябва да се измислят нови и кой има правото да ги измисля? Това са темите, върху които се разиграва абсурдният сюжет на пиесата, но и във възможна реална ситуация. Двама души в барокамерата за екзекуции, които не знаят какво се е случило навън, а може и светът да е изчезнал… 
Гост-режисьор на спектакъла на пловдивската трупа е  Лили Абаджиева. А самата тя избира „звездния“ актьор Калин Врачански и любимеца на по-улегналата публика Краси  Доков с над 50 филмови и театрални роли и много награди. Двамата играят през цялото време затворени в една остъклена клетка, от която няма да имат никакъв контакт със зрителите. 
А цялата пиеса представлява един кадър и героите за миг не се отделят един от друг. Това е екстремна ситуация за актьорите, защото по решение на сценографа няма нито да виждат, нито да чуват зрителите. Какво се случва с героите, какво трябва да правят от тук нататък, продължават ли да важат старите правила, вината може ли да бъде изтрита, а може  ли да бъде подменена с нещо друго? Ще ли ток за електрическия стол?… Предстои да видим през новия театрълен сезон.
На снимката: Преди да гръмне шампанското на първата репетиция на маса за късмет на спектакъла, от ляво на дясно – звездата на театър „София“ Калин Врачански, Краси Доков и Александър Секулов.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top