Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пристига американска бойна техника

[post-views]

Тази седмица в България ще пристигне бойна техника на американската армия. Това обяви прессекретарят на морската пехота на САЩ в Европа капитан Ричард Улш.
Оръжията и военната техника са пристигнали от военна база в Северна Каролина в Германия и следващият етап от дългото им пътуване ще е тренировъчната база в Ново село.

Американските морски пехотинци, които се намират в съвместното военно съоръжение „Ново село”, ще получат 4 танка „Ейбрамс“, 3 артилерийски оръдия и 6 бронирани разузнавателни автомобила. Тази техника ще бъде използвана за съвместни учения в които ще участват пехотинците.
В  момента около 160 американски морски пехотинци са на шестмесечна ротация в тренировъчната база в Ново село.
Демонстрация на военна сила от страна на Русия след анексирането на Крим предизвика безпокойство в редица европейски страни, които се обърнаха към САЩ за съвет и военно присъствие, се казва в официално съобщение на Пентагона. По тази причина американските военни започнаха да възстановяват присъствието си по източния фланг на НАТО, включително в много бивши съветски републики като Естония и Латвия.
„От българска гледна точка присъствието на американския флаг показва на всеки, че САЩ са ангажирани към региона“, заяви Люк Кофи, бивш американски капитан, който сега е член на фондацията „Херитидж“ във Вашингтон. „Макар че в крайна сметка, ако Русия реши да нахлуе в Естония, шепа войници няма да могат да направят много“, допълни той.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани