Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция пред нови избори

[post-views]

Davutoglu and ErdoganТурция върви към нови парламентарни избори, след като премиерът на страната Ахмет Давутоглу заяви, че връща мандата за съставяне на коалиционно правителство на президента. Дотук се стигна след поредния провал в преговорите с останалите парламентарно представени партии.
Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че е изчерпал всички възможни варианти за формирането на коалиционно правителство. Той съобщи, че не му остава нищо друго освен да върне мандата на президента Реджеп Таийп Ердоган, който най-вероятно ще го даде на втората политическа сила – Републиканската народна партия. Вероятността републиканците да сформират кабинет е малка, заради непреодолимите идеологически различия, както с управляващата Партия на справедливостта и развитието така и с крайнодясноюто националистическо движение.
Крайният срок за създаването на правителство е 23 август, след това президентът трябва да обяви служебен кабинет, който да подготви провеждането на нови избори.
До политическата криза в Турция се стигна, след неубедителните резултати от вота през юни. Те сложиха край на еднопартийния модел в управлението на страната, в лицето на Партия на справедливостта и развитието.
Последните събития Турция стават на фона на подновените боеве между турската армия и бойците на сепаратистското кюрдско движение ПКК, както и е активното военно участие на Анкара в операциите срещу ИДИЛ в Ирак и Сирия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани