Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Атина погаси задълженията си към ЕЦБ

[post-views]

garciq_evroГръцкото правителство внесе 3 милиарда и 200 милиона  евро по заема си към Европейската централна банка. Това стана възможно, след като Атина получи първия транш от третия финансов спасителен пакет за страната.
Тази сутрин гръцкото правителство е получило общо 23 милиарда от първия транш от 26 милиарда евро. Близо половината средства ще отидат за стабилизирането на банковия сектор. Останали 3 милиарда Атина ще получи през ноември.
Третият спасител пакет за южната ни съседка е в размер на 86 милиарда евро.
Отпускането на средствата стана възможно, след като няколко национални парламента на страните от еврозоната подкрепиха споразумението между Гърция и международните й кредитори, постигнато миналия месец.
До пробив преговори се стигна, след като Атина се съгласи с условията на кредиторите си да увеличи данъците, да съкрати бюджетните разходи и да започне приватизацията на държавни предприятия.
Споразумението обаче постави на карта бъдещето на правителството на премиера Алексис Ципрас. Припомняме, че управляващата СИРИЗА дойде на власт с обещание да отмени мерките на бюджетни съкращения, наложени при отпускането на първите два спасителни пакета за страната в размер на 240 милиарда евро.  

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани