Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пхянин и Сеул с размяна на изстрели и заплахи

[post-views]

Korea_flag_Ново напрежение на Корейския полуостров, след като въоръжените сили на Сеул и Пхенян размениха изстрели по западната си граница и ултиматуми. За сега няма данни за пострадали хора или насени материални щети. За сериозността на ситуацията говори поставяне на армиите на двете страни в бойна готовност. 
Южна Корея съобщи, че е открила стрелба по северната си съседка, след като въоръжените сили на комунистическа държава са обстрелвали военно поделение.
Според информация на южнокорейските медии цел на севернокорейското нападение е високоговорител, от който през последните няколко дни звучала пропаганда насочена срещу режима в Пхенян.
Заради напрегната ситуация южнокорейското правителство започна частична евакуация на населението по границата с Северна Корея. Президентът Пак Кън-хе свика Съвета по национална сигурност.
В същото време Пхенян даде 48 часов ултиматум на южния си съсед да прекрати незабавно пропагандните си предавания, в противен случай ще прибегне до военни действия.
Двете Кореи технически са във война, след като конфликтът между тях през 50-те години на миналия век, завършва с временно примирие.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани