Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Ирак съперници се обвиняват за „Ислямска държава“

[post-views]

irak_nouri_malikiEдна година след като се оттегли от поста министър-председател на Ирак, някогашният най-силен човек в държавата – Нури ал Малики, може да бъде съден. Парламентът в Багдад поиска подобна мярка срещу него и срещу 30 други високопоставени служители заради „нехайството, проявено при избора на корумпирани офицери, които не са действали адекватно на заплахата“, съобщи „Индипендънт“. Става въпрос за падането в ръцете на групировката „Ислямска държава“ на втория по големина град в страната – Мосул. По това време Малики беше не само премиер, но заемаше и постовете на министър на отбраната и на вътрешните работи. 
Резолюцията беше одобрена с голямо мнозинство в иракския парламент и ще бъде предадена на представителите на съдебната власт. Документът обаче не задължава по никакъв начин съда и следствието, които трябва сами да преценят доколко са основани претенциите на парламента. 
Разследването е извършено от парламентарна комисия и освен бившият премиер заподозрени в престъпно бездействие са също военни командири, но за падането на Рамади под контрола на ислямистите. По случая Мосул парламентаристите искат да бъдат подведени под отговорност също губернаторът на града, бивш военен министър и шефът на местната полиция. 
Рамади, столица на западната провинция Анбар, падна в ръцете на терористите от „Ислямска държава“ през май. През юни 2014 година пък терористите превзеха северния град Мосул, което остави правителството в Багдад зависимо от шиитските мюсюлмани, много от тях спонсорирани от Иран, да защитават столицата и да върнат позициите в изгубените територии.

Сегашният премиер одобрява

Преди да бъде представен в прокуратурата, парламентарният документ беше пратен на министър-председателя Хейдар ал Абади. Малко по-късно стана ясно, че той е одобрил решението военни командири да отидат на съд заради изоставени от тях позиции срещу „Ислямска държава“ в Рамади. Това съобщи Ройтерс, откъдето коментираха, че слабостта на иракската армия се дължи на религиозните сплетни, корупцията и зависимостта от политици. 
Информацията излезе на фона на опитите на Абади да прокара пакет от реформи, които имат за цел борба с корупцията и лошото, и неефективното управление на страната. Само дни преди това премиерът оряза с 11 постовете в правителството. Ройтерс съобщи, че от 33 поста в момента остават едва 22 позиции. С преструктурирането Ал Абади се надява да направи управлението по-ефективно. През последните седмици той е подложен и на критика за неспособността да се справи с „Ислямска държава“. 
През миналия уикенд премиерът обяви намерението си да премахне постовете вицепрезидент и вицепремиер. Решението, което свали от поста му на вицепрезидент Нури ал Малики, беше одобрено от правителството на Ирак. Само часове след това пък иракската главна прокуратура разпореди да се създаде специална комисия за разследване на случаи на корупция, към които има отношение вицепремиерът Баха ал Араджи, съобщи телевизия „Скай нюз – Арабия“, цитирана от ТАСС.

Улицата оказва натиск

Решенията на Абади за реформи дойдоха в следствие на уличен натиск. Седмици наред в Багдад и в други градове имаше антиправителствени протести срещу корупцията и лошото състояние на обществените услуги. Хората се гневяха най-вече на редовното спиране на тока за часове, което принуждава гражданите да издържат на надхвърлящите 50 градуса температури. Демонстрантите смятат, че причина за остарелите и зле функциониращи обществени услуги са корупцията и некопетентността на политическата класа.
Много от влиятелните политически и обществени фигури в Ирак също подкрепиха плана му. Абади обяви реформите два дни, след като най-висшата шиитска инстанция в Ирак, аятолах Али ас Систани, отправи към него призив, „да бъде по-решителен“ в борбата с корупцията и да изобличи публично политиците, които спъват реформите.
В момента Ирак има трима заместник министър-председатели и трима вицепрезиденти, един от които е Малики. В Ирак, където шиитската общност е мнозинство, държавният глава е кюрд, премиерът е шиит, а председателят на парламента – сунит, припомниха по повода информационните агенции. 
В изявлението си, качено в интернет, Абади призовава да се преразгледат принципите за назначаване на хора на ръководни постове в страна, където общностите играят важна роля при подялбата на отговорностите. Квотите за партии и религиозни групи трябва да бъдат премахнати, заяви премиерът, подчертавайки, че кандидатите за висши постове трябва да се избират „според компетентността, почтеността и опита им“, от комисия, назначена от министър-председателя.

Малики, несменяемият

Атаката срещу Малики може да се разглежда и като разчистване на политически сметки. Свалянето му от вицепрезидентския пост беше голям удар за него. Очакванията на анализатори бяха, че това ще доведе до сериозен конфликт между двамата политици. Двамата са сериозни опоненти, но като шиити членуват в една и съща партия – „Дауа“ („Ислямски призив“). Бившият премиер все още има голямо влияние в партията. Той нарече парламентарния доклад „безполезен“. Изглежда обаче с предаването му на съд неговият съперник цели и окончателното му отстраняване от позициите, които заема, и от политиката като цяло. 
Шиитът-дисидент от времената на Саддам Хюсеин – Нури ал Малики се превърна след войната в първия човек на страната. Той заемаше поста министър-председател в продължени на два мандата – от 2006 до 2014 г. Малко след като встъпи във втория си мандат през 2010 г., Малики обеща чрез свой говорител, че в края му ще се оттегли завинаги от поста министър-председател, защото така е демократично. През 2014 г. обаче това обещание изглеждаше забравено. Малики отказа да напусне поста си дълго, след като президентът Фуад Масум беше номиринал неговия съперник – Хейдар ал Абади. Малики се обърна към федералния съд с претенцията, че президентската номинация е „нарушение на конституцията“. Все пак на 14 август миналата година под натиск от страна на световните лидери и на членовете на собствената му партия Малики се оттегли от министърпредседателския пост. 

Ще бъде ли съден бившият лидер?

Попадането на Малики в съда е малко вероятно, твърди „Индипендънт“, като се позовава на официални иракски източници. Според тях не е ясно дали парламентарният доклад ще доведе до иницииране на дело срещу Малики, макар основните данни в документа да са събрани чрез интервюта с офицери и войници. Не е ясно дори дали другите обвинени ще бъдат съдени. Без по-детайлни данни няма да е възможно всички те да бъдат подведени директно под отговорност, заключава изданието. 
Изходът от този казус засяга това как иракчаните ще преодолеят един от най-срамните епизоди от най-новата им история, когато 30 000 войници избягаха пред настъпващите бойци на „Ислямска държава“, наброяващи едва 1500 души. Военните оставиха дори бойната си техника в ръцете на врага, а пред заплахата да бъдат убити или поробени близо половин милион граждани напуснаха Мосул. 
Изходът е жизнено важен и за бъдещето на сегашния иракски премиер. Ако не успее да се пребори със своя съперник, много вероятно е Абади да загуби позициите си и да бъде принуден да се оттегли. 

Групировката скара Клинтън и Буш

Групировката „Ислямска държава“ е в центъра на политическите спорове не само в Ирак. Преди дни по темата остри реплики размениха фаворитите в президентската надпревара в САЩ – Хилари Клинтън и Джеб Буш. 
Джеб Буш, който е водещ претендент за кандидат-президентската номинация на републиканците, заяви, че президентът Барак Обама е пропуснал възможността да остави в Ирак за всеки случай около 10 000 войници, когато американските сили са се изтеглили през 2011 г., съобщи Ройтерс. Така според кандидата политиката на сегашния президент е създала нестабилност, довела до възхода на „Ислямска държава“. 
Кандидатката на демократите Хилари Клинтън отговори от своя страна, че вина за всичко носи братът на Джеб – бившият президент Джордж Буш Младши, който всъщност започна войната в Ирак. „Намирам за някак странно, че Джеб Буш толкова много се съсредоточава върху това да защитава действията на брат си в Ирак“, каза тя пред репортери на щатския панаир в Айова.
„Но ако ще прави това, той би трябвало да представи цялата картина. А цялата картина, както знаете, включва споразумението, което Джордж У. Буш сключи с правителството на Малики в Ирак, определило края на 2011 г. като дата за изтегляне на американските войски“, заяви Клинтън.

Най-ново

Единична публикация

Избрани