Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

more_jenaНа море – като на море. И не съвсем. Защото това, което в други комплекси и хотели се получава за около стотина лева на ден, във военно-почивните бази на ИА „ВК и ВПД“, то струва на военнослужещите, цивилните служители и техните семейства почти пет пъти по-малко. 
Военно-почивният комплекс „Север“ се намира в курортния комплекс „Св. Св. Константин и Елена“ – на 8 км северно от град Варна. Разположен е в красив парк на брега на морето. Плажната ивица е с дължина 3,5 км. От изключителна важност за развитието на комплекса е наличието на 7 минерални извора с дълбочина от 1800 до 2050 м, а температурата на водата е от 40 до 60 градуса.
hotel_flagmanСамо ветерани, служили в армията преди 1990 г., си спомнят, че това беше някогашният „генералски“ комплекс „Дружба“. Сегашният хотел „Адмирал“ беше Дом № 1 и там отдъхваха министърът Добри Джуров, заместник-министри, генерали. Хотел „Фрегата“ и хотел „Маяк“, бяха съответно домове 3 и 4 – за „по-нижни чинове“. И тъй като главно те имаха малки деца, а домовете са на високото, извозването да плажа ставаше с автобус „Чавдар“. А днешният хотел „Флагман“ тогава беше недостъпният за български офицери Дом № 2. Той приютяваше съветските другари и гости от други „братски армии“. Такова беше разпределението и на плажа, където всеки имаше номериран чадър. В центъра беше шатрата на Джуров, а „нижните чинове“ се разполагаха нейде към скалите. Редът беше „джуровски“. Колкото и невероятно да прозвучи днес, но от 14 до 16 часа можеше да стоиш на плажа, но не можеше да влизаш в морето. По едно време беше забранено и пушенето на плажа. Вечер имаше кино и забави. До 22 часа, когато вратите на домовете се заключваха.     
fitnes_Днес изцяло обновените  „Флагман“, „Адмирал“,  „Фрегата“ и „Маяк“ разполагат с апартаменти и стаи, за каквито и някогашните генерали не са мечтали, оборудвани с климатици, телевизори, хладилници. В ресторантите храненето е на шведска маса, а храната е превъзходна. Почивният комплекс предлага още зали за конференции, спортен център с фитнес, тенискортове, волейболна площадка, медицински и балнеологичен център, плувен басейн с гореща минерална вода, както и детски басейн .
ХОТЕЛ „ФЛАГМАН“, който е на първа линия, посреща своите гости целогодишно. Разполага с 210 легла. Лятната градина, двата плувни басейна с минерална и с морска вода, перлените вани, хидротерапията и сауната, тенискортовете осигуряват отлични условия не само за почивка, но и за балнеология.
basein_„АДМИРАЛ“ се намира на 100 м от плажната ивица. Изграден е до лековит извор в непосредствена близост до хотел „Флагман“. „ФРЕГАТА“ е изцяло реновиран, разполага с 216 легла. Стъпаловидната архитектура и просторните тераси, в съчетание с високото разположение на хотела, позволяват на гостите да се наслаждават на морския пейзаж. „МАЯК“ се намира на десетина минути от плажа и е изцяло реновиран. Разполага със 184 легла. Стаите са оборудвани с кабелна телевизия и с климатик. 
За качествата на комплекса и на неговия персонал говори само фактът, че местата там се ангажират още през февруари. А за тези, които са пропуснали „първото раздаване“, остава шансът да следят въведената на сайта на ИА „ВК и ВПД“ информационна система, която показва свободните места. Изключително любезните момичета от „Почивки в страната и в чужбина“ в хотел „Шипка“ в София правят резервации и по телефона и за няколко минути уреждат всички формалности по ангажирането на свободна карта и нейното заплащане. И който вземе заветната резервация, се озовава в един истински рай край морето. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани