Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пхенян стреля по база на Сеул

[post-views]

koreq_granicaСеверна Корея е обстрелвала вчера сутринта южнокорейска военна база, намираща се в демилитаризираната зона, съобщава южнокорейската агенция „Йонхап“. Инцидентът е станал в западната част на общата граница на двете държави. 
Министерството на отбраната на Южна Корея първоначално заяви, че все още не може да потвърди достоверността на информацията, но по-късно съобщи, че страната е предприела контраудар. Мишена на стрелбата са били високоговорители в района на поделението, от които през последните дни звучала пропаганда, насочена срещу Пхенян. Не се уточнява видът на оръжията, с които е стреляно. Няма жертви, ранени и съществени материални щети. Южнокорейските власти са предприели евакуация на населението, живеещо до границата.
Южна Корея е отвърнала на стрелбата с десетки артилерийски 155-милиметрови снаряда, като КНДР все още не е отговорила, съобщиха от южнокорейското военно министерство. Сеул свиква Съвета за национална сигурност, за да оцени ситуацията.
Информацията за размяната на огън се появи на фона на увеличено напрежение между Сеул и Пхенян след атака срещу Южна Корея, за която страната обвини северната си съседка.
На 22 юли Ройтерс и ТАСС цитираха агенция Йонхап, според която Северна Корея е построила нова, по-голяма площадка за изстрелване на ракети със среден обсег. В Сеул предполагат, че КНДР може да изстреля ракета от новата площадка в навечерието на 70-годишнината от основаването на Корейската трудова партия, което се отбелязва на 10 октомври. 
Високата 67 м стартова кула ще позволи изстрелването на ракета, надхвърляща размерите на ракетата носител „Унха-3“ („Млечен път-3“), която беше тествана успешно през декември 2012 г. Въпреки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, забраняващи на Северна Корея да извършва изпитания на балистични ракети, Пхенян продължава да развива ядрената си и ракетна програма, отбелязва Ройтерс.

Най-ново

Единична публикация

Избрани