Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелски изтребители атакуваха цели в Сирия

[post-views]

И още една гранична провокация, която може да разпали замразен конфликт, но в Близкия Изток. Израелската армия съобщи, че е обстрелвала позиции на палестинското ислямистко движение Ислямски Джихад в Сирия. Атаката е в отговор на ракетно нападение по територията на Израел, допълват военните. 
Инцидентът е станал в района на Голанските възвишения, през които минава демилитаризираната зона между Израел и Сирия. Според сирийската армия при израелската атака са загинали най-малко петима цивилни.
Израелското министерство на отбраната е категорично, че при атаката са убити членове на палестинското ислямистко движение Ислямски Джихад. То обаче отрича да стои зад ракетната атака, независимо, че наскоро заплаши Израел с военни действия ако някой от членове на движението, които са в израелския арест, почине.
Ракетното нападение идва ден, след като израелски съд освободи един от лидерите на Ислямски Джихад, който в продължение на месеци беше обявил гладна стачка и за малко да почине от недохранване.
Ислямски Джихад е военно крило на палестинското движение Хамас, което контролира Ивицата Газа.
Последната война между палестинските движения в Сирия, като Хизбула и Израел през 2006 година завърши с временно примирие. От тогава подобни провокации макар и рядко, продължават.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани