Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сблъсъци между имигранти и полиция в Македония

[post-views]

makedoniq_migrantiПолицията в Македония използва сълзотворен газ, за да разпръсне няколко хиляди имигранти по границата й с Гърция. Правителството в Скопие обяви в четвъртък извънредно положение и разположи военни части в района.
Най-малко петима души са пострадали при сблъсъците между полиция и имигранти. До насилието се стигна, след като хората се опитаха да пробият разположените полицейски части по границата с Гърция.
През последно време каналите за трафик на хора, които минават през Западните Балкани, отново се активизираха, защото макар и пътя на търсещите по-добър живот в Европа да се удължава, е много по-безопасен от каналите през Средиземно море.
Според официалните данни за последните няколко месеца през територията на Македония са минали над 44 хиляди души, предимно от Близкия Изток.
Тяхната цел е Унгария, която като страна член на ЕС им дава възможност да достигнат до по-богатите северни и западни страни, като Германия, Великобритания и Франция.
Ситуацията ще продължи да се влошава. Поне за това говори статистиката. От началото на годината само на гръцките пристанища са пристигнали над 160 хиляди имигранти. 50 хиляди от тях са доплавали само миналия месец. 
Във връзка с усложнената обстановка в съседните държави и бежанската вълна Министерството на отбраната ще предложи конкретни мерки, за да може заедно с МВР да подсигури държавната ни граница. Сухопътни войски ще актуализират плановете си, за да проведат съвместни мероприятия с Гранична полиция за засилване охраната на границата.  

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани