Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ИДИЛ взриви древния храм на Палмира

[post-views]

siria palmira hramСтраховете на международната археологическа общност се сбъднаха. Бойците на ислямисткото движение ИДИЛ започнаха да рушат руините на древния град Палмира в Сирия.
Храмът Баал-Шамин в Палмира беше най-запазената постройка в целия древен комплекс. Информацията потвърдиха Сирийската обсерватория за човешките права и ръководителят на сирийската Дирекция по музейно дело Маамун Абдул-Карим.
Град Палмира, който се смята за образец на късното римско строителство и в списъка на Световното историческо наследство на ЮНЕСКО, беше превзет от ИДИЛ през май.
Миналата седмица джихадисткото движение разпространи снимки с унищожаването на древни артефакти, конфискувани от местния музей.
Ръководителят на ЮНЕСКО Ирина Бокова определи случващото с археологическите комплекси в Ирак и Сирия като най-бруталното и систематично унищожение на културно-исторически ценности от втората световна война.
Припомняме, че в края на миналата седмица бойци на ИДИЛ екзекутираха публично световно известния сирийски археолог Халед Асад.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани