Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Имигрантска криза в Македония

[post-views]

makedonia imigranti

Македонското правителство осигури допълнителни влакове, за да улесни предвижването на бежанците през територията на страната. Мярката е част от усилията на Скопие да нормализира ситуацията по границата си Гърция, която през последните няколко дни на няколко пъти излизаше извън контрол.
Македонското правителство обяви, че очаква нова бежанска вълна да пристигне от Гърция през близките дни. Само в неделя от македонския граничен град Гевгелия бяха извозени над 5000 души, предимно от Сирия, Ирак и Афганистан, за сръбския град Прешево.
През деня македонският министър на отбраната Зоран Йолевски заяви, че ситуацията по границата е овладяна, след създаването на специален център за по-бързата обработка на документите на прииждащите хора.
Бежанската вълна в Гърция и Македония е без прецедент в историята. Само в Гърция от началото на годината са влезли 160 хиляди чужденци.
Крайната цел на повечето хора е Западна Европа и почти всеки новодошъл иска да премине транзит през Западните Балкани. Крайната им цел е Унгария, защото страната е част от шенгенското пространство и това ще им отвори вратите за Германия, Франция и Великобритания.
Очаква се обаче ново струпване на хора, след като Унгария реши вдигне четири метрова ограда по границата си със Сърбия, за да спре потока от имигранти и бежанци.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани