Информационен център на Министерство на oтбраната

ЕС призова за солидарност при търсето на решение на бежанската криза

bejanci

Европа се намира пред изключително мащабна бежанска криза. Комисярят по външните отношения на ЕС Фредерика Могерини призна, че не може най-засегнатите страни да бъдат оставени да се спраявт самостоятелно. 
Европейската комисия вече е увеличила с 50 млн. евро финансирането, предназначено за оказване на помощ на най-засегнатите страни. Само през юли в Гърция пристигнаха повече от 50 000 бежанци, което принуди страната да поиска съдействие от комисаря по външните отношения на ЕС Фредерика Могерини. 
Натискът по границите на ЕС продължава да се засилва. След колапса от войните на територията на бивша Югославия в началото на 90-те г., когато много босненци, хървати и сърби напуснаха родните си места, Европа не е виждала толкова интензивно придвижване на големи маси от хора. През последните дни бежанците от Гърция масово навлязоха на територията на Македния, чийто единствен отговор беше да се опита бързо да ги прехвърли в Сърбия, където само за 24 часа се озоваха 8 000 бежанци, които обаче могат да разчитат единствено на палатки, опакована храна и спешна помощ. 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top