Информационен център на Министерство на oтбраната

Туркменистан ще засилва инвестициите у нас в областта на енергетиката

Министър-председателят Бойко Борисов изрази интерес към възможностите за участие на български компании в проучването и добива на нефт и природен газ по време на посещението си в Туркменистан. Според Борисов реализирането на Транскаспийския газопровод ще даде възможност за доставка на природен газ от Туркменистан за България чрез интерконекторните връзки с Турция и Гърция.

Реализирането на Транскаспийския газопровод за Бойко Борисов ще бъде сериозна стъпка за постигането на реална диверсификация на източниците за доставки на газ за страната ни. Бойко Борисов и туркменският президент  Гурбангули Бердимухамедов обсъдиха възможностите за задълбочаването на сътрудничеството двете страни в областта на енергетиката. Българският премиер  посочи важното значение на Туркменистан за енергийната сигурност на ЕС.
Президентът Бердимухамедов изтъкна, че Туркменистан цени изключително високо България и има готовност за засилване на сътрудничеството и инвестициите със страната ни.
Бойко Борисов и Гурбангули Бердимухамедов обсъдиха и необходимостта за съвместни действия в сферите на туризма, образованието, науката и културата, включващи обмяна на опит, обучение на специалисти и инвестиции в конкретни проекти.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top