Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Убийството на журналисти в САЩ

[post-views]

USA UBIISTVO JURNALISTI

Расови  и  хомофобски обиди са най-вероятните причини 41 годишният Вестър Фланаган да убие двама журналисти по време на жив ефир в САЩ. Междувременно Фланаган почина от ранените си, след като се опита да се самоуби. Инцидентът отново разпали един стар дебат в страната, а именно дойде ли време да се затегне контрола при продажбата на огнестрелни оръжия.
Ден след трагедията, която шокира цялата страна, продължават да излизат подробности за причините, довели до нея.
Ръководството на телевизия WDBJ7, в която са работили убитите журналисти, съобщи, че Вестър Фланаган, който е техен бивш служител, е освободен от работа през 2013г, заради агресивно поведение.
Междувременно стана ясно, че стрелецът, известен с телевизионния си псевдоним Брайс Уилямс, е изпратил самоубийственото писмо на телевизия Ей Би Си, малко преди да извърши показното убийство.
В него Фланаган посочва, че докато е работил като водещ на новините, е бил подлаган на постоянни подигравки от колегите си за това, че е хомосексуалист и чернокож.
Сред хората, които са го тормозили, били именно убитите  – 24 годишната репортерка Алисън Паркър и 27-годишният оператор Адам Уорд.
Убиецът споделя в писмото си още, че е взел крайното решение след убийството на девет чернокожи от бял мъж в църква град Чарлстън.
Малко преди да се самоубие Фланаган, който се определя като човешко буре с барут, качи кадри от нападението на страницата си в Туитър.
Белият дом използва показното убийство да призове Конгреса да приеме закон за ограничаването на свободната продажба на огнестрелни оръжия.
Американските законодатели обаче продължават да са разединени по темата, както и само общество, което вижда във всяка една забрана потъпкване на конституционните му права.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани