Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

boriana_radevaБежанците от войната в Сирия щурмуваха Европа през Балканите, а политиците на Стария континент се оказаха неподготвени. Влезли с надуваеми лодки от Турция в Гърция, хора, които нямат какво да губят и за които връщането назад означава смърт, нахлуха с целите си семейства в Македония и продължават през Сърбия и Унгария към западните държави. Европа реагира с палки, гранати, сълзотворен газ и неонацистки прояви. 
Бежанците търсят по-спокоен живот, но не е ясно дали ще го получат. Унгарците строят стена по южната си граница, а неонацисти атакуваха център за бежанци в Германия. Наложи се канцлерът Меркел лично да инспектира обстановката. Ние също затворихме граници, а сърбите се безпокоят от нов югоконфликт. 
Ситуацията може да накара Западът да действа по-активно за справяне с войната в Сирия и с побеждаването на групировката „Ислямска държава“. Ситуацията в Сърбия и в Македония обаче роди и положителен момент. Активизираха се споразуменията между някогашните югодържави. Пробив дойде и в буксуващите отношения между Сърбия и Косово. 
Какво ще правят бежанците в Европа? Ще открият ли мира, който търсят, или тепърва на тях и децата им предстои да водят нова война. Този път за правото да бъдат приети. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани