Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС помага на Франция за справяне с бежанския поток

[post-views]

timmermans_komisiq_migranntiЕвропейският съюз отпуска нови 5,2 милиона евро на Франция за справяне с наплива от мигранти в град Кале, съобщи по време на посещението си там заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. 
Тимерманс призова страните членки да останат верни на „ценностите на хуманизма“ в разгара на една световна криза, визирайки миграционната криза в Европа. Френските власти са изправени пред все по-засилващ се поток от мигранти, опитващи се от Кале да стигнат през тунела под Ламанша до Великобритания.  
Очаква се с парите да бъде разширен палатковият лагер на центъра в Кале с още 1 500 места от следващата година, потвърди премиерът на Франция Манюел Валс. Социалистът Валс се изказа по-скоро великодушно за приема на мигранти, което му донесе критики от страна на дясната опозиция и крайната десница. Крайната десница дори поиска спешно връщане на граничния контрол.
Междувременно гръцката брегова охрана заяви, че през уикенда е спасила почти 2500 бедстващи в морето имигранти. От петък до понеделник сутринта бреговата охрана е провела общо 70 операции край източните острови Лесбос, Хиос, Самос и Кос. Спасени са 2492 души.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани