Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Международната гара в Будапеща отново отвори за имигранти

[post-views]

migranti_ungariq_garaНяколкостотин мигранти нахлуха в основната международна ЖП – гара Будапеща рано тази сутрин, след като полицията отново позволи достъпа за бежанци след двудневни протести.
Главният вход на гарата беше отворен малко преди 08:15 часа местно време, а имигрантите се втурнаха към един от пероните. При последвалия хаос хората се блъскаха и дори се биеха помежду си, за да се качат на влаковете, а на мястото липсваше  полиция. В официално съобщение, обаче, администрацията на гара „Келети” заяви, че международни влакове няма да напускат гарата за „неопределено време”.
Унгария е ключово място за пристигането в ЕС на десетки хиляди имигранти, като само през август в страната са влезли 50 000 души.
Властите в Будапеща съобщиха, че и в бъдеще ще спазват шенгенските правила, което означава, че лицата без документи няма да могат да пътуват и да използват влаковете. В понеделник Унгария разреши само на няколко стотин души да се качат на влакове за Австрия и Германия, но на следващия ден гарата отново беше затворена за хора без европейски паспорт или валидни визи.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани