Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

CHINA-WWII-PARADEГрандиозен военен парад по случай 70-годишнината от победата на Китай срещу японските окупатори и края на Втората световна война се проведе в Пекин. Парадът се състоя на пл. „Тянанмън“, като започна в 10,00 ч. местно време и продължи около 70 минути. Гости бяха президенти, премиери и представители на близо 50 държави, които приветстваха китайския лидер Си Цзинпин и съпругата му Пан Люан. 
Над 12 000 китайски военнослужещи участваха в пищния парад в   Пекин. В церемонията бяха представени и над 200 летателни средства, бронирана танкова техника и ракети. На церемонията бяха присъстваха много чуждестранни ръководители, в това число руският президент Владимир Путин. Сред въздържалите се от присъствие бяха много от западните лидери, както и премиерът на Япония Шиндзо Абе. 
В официалното си обръщение президентът Си Дзинпин призова света към сътрудничество за траен мир. Той обяви, че ще бъде намалена числеността на най-голямата армия в света. От близо 2 милиона и половина сега, се очаква тя да бъде редуцирана с 300 хиляди. Дзинпин обаче не се ангажира с конкретен срок затова. Военната мощ на Китай е в обсега на международното внимание поради силното напрежение в региона. Страната води териториални спорове не само с Япония, но и със съседите си в Южнокитайско море. Непосредствено преди парада от Съединените щати оповестиха, че китайски кораби за първи път са били забелязани близо до Аляска в Берингово море.

Най-ново

Единична публикация

Избрани