Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изтребители F-22 Raptor за първи път кацнаха в Европа

[post-views]

samoleti_f22Съединените щати за първи път прехвърлиха в Европа многоцелеви изтребители F-22 Raptor, предаде ТАСС. Това е вследствие на решенията от Срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. за гарантиране на сигурността на съюзниците във връзка с обстановката в Украйна. Четирите изтребителя с още 60 души персонал от 95-а ескадрила на ВВС на САЩ, са кацнали в авиобазата Шпангдалем в Германия, по сведения на командващия ВВС на САЩ в Европа и Африка генерал Франк Горенц.  Придружавал ги е стратегическият военнотранспортен самолет С-17 Globemaster. Изтребителите ще участват в тренировъчни полети заедно с военновъздушни подразделения от други страни членки на Алианса. 
Според ТАСС два от тях са кацнали два дни по-късно за първи път в 32-ра авиобаза на тактическата авиация в град Ласк, в централната част на Полша.  Летците на F-22 и полските летци на F-16 ще участват в съвместни тренировъчни полети. След това двата „Хищник“-а ще се завърнат в авиобазата в Шпангдалем. 
Многоцелевият изтребител от пето поколение F-22 Raptor е създаден от компаниите Boeing и Lockheed Martin по технологията СТЕЛТ и е въведен на въоръжение във ВВС на САЩ през 2005 г.. Първото му бойно кръщение е през 2014 г. при унищожаването на команден център на „Ислямска държава“ в Сирия. По сведение на производителите цената му е около 190 млн. долара.

Най-ново

Виж още

Избрани