Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Непоказани досега знамена от Съединението в НВИМ на 6 септември

[post-views]

Военноисторическият музей в София и музеят на авиацията в Крумово  обявяват ден на отворени врати на 6 септември по случай 130-ата годишнина от Съединението. Непоказани знамена ще бъдат показани във Военноисторическия музей в столицата тази неделя.  

Музеят ще покаже оригинални знамена, представени за първи път – двете , под които на 6 септември 1885 г. войските влизат в Пловдив и се обявява съединението между Княжество България и Източна Румелия.
Дълго битуваше схващането, че знамената на Съденинението са само три. Две от тях са флаговете  на пловдивката Марашка чета и на Чирпанката чета „Искра”, които са постоянно изложени ввъв Военноисторическия музей.
Едно от непоказаните знамена е това  на 4-та дружина на Българското опълчение, станало впоследствие знаме на 20-а пехотна пловдивска дружина, а другото е трибагреник с лъв, приготвен за Източнорумелийската войска, но неизползван заради статута на областта. Върху него е изписано „Съединение или смърт“.
Всички тези знамена участват и в Сръбско-българската война и носят своите белези на историята. От 10 до 18 часа всички родолюбците ще могат да отбележат един от най-българските празници с напълно безпалтно посещение в деня на отворените врати във Военноисторическия музей в столицата, както и в епицентъра на Съедниението – Пловдив.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Камелия Александрова

Най-ново

Единична публикация

Избрани