Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ООН призова Европа да се създаде обща стратегия за бежанците

[post-views]

ungariq_gara_migrantiЗа да се реши проблемът с бежанската вълна към Европа, трябва да се бъде разработена „обща стратегия въз основа на отговорност, солидарност и доверие“, предвиждаща „спешни мерки за стабилизиране на ситуацията“. Затова се обяви Върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш. Според него лицата с уважителни причини да искат закрила трябва да бъдат включвани впоследствие в масова програма за установяване на новото място със задължителното участие на всички членки на ЕС. 
Върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш призова близо 200-те хиляди търсещи убежище в Европейския съюз да бъдат разпределени между страните членки чрез задължителни квоти.
На 9 септември се очаква Европейската комисия да оповести предложения за въвеждане на постоянен механизъм за „справедливо разпределение“ на бежанците в страните от Европейския съюз. Първоначалното предложение на Еврокомисията за разпределение на квотен принцип на мигрантите от Африка и Близкия изток беше блокирано на срещата на върха през юни от лидерите на Великобритания, Дания, Ирландия и редица източноевропейски страни.

Най-ново

Единична публикация

Избрани