Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът Плевнелиев: Само заедно ще устоим

[post-views]

voenni_stroi-otkrivaneСамо заедно ще устоим на предизвикателствата, само заедно ще преодолеем всяка криза. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването в София на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България.
Новата структура е базирана в сградата на Министерството на отбраната, известна като МО-2. На откриването присъстваха министърът на външните работи Даниел Митов, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, заместник-помощникът на генералния секретар на НАТО Джеймс Апатурай, командващият на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Марк Фергюсън, генерали, посланици, журналисти.
Президентът беше посрещнат пред сградата с тържествен строй. В конферентната зала прозвучаха официалните слова.
Минаваме през трудни времена и комбинация от кризи, гражданите очакват от нас колективната сигурност и отбраната да бъдат стратегически приоритет, заяви Плевнелиев. Свободата и демокрацията не са даденост, те трябва да се отстояват ежедневно, допълни той. И изтъкна: „Действията на Русия в Източна Украйна,  незаконното анексиране на Крим, замразените, но тлеещи конфликти в близост до нашите граници, надвисналата заплаха от терористични групировки като „Ислямска държава“ придават допълнителна тежест на общите ни усилия да защитим своя суверенитет и демократична държавност, като развиваме способности за надеждно възпиране на заплахи от всякакъв вид“.
Откриването на щабните елементи за интегриране силите на НАТО едновременно в шест европейски столици, включително в София, е категоричен израз на ангажираността и солидарността в Алианса за защита на всички негови членове на принципа „28 за 28“, каза държавният глава. НАТО е уникален съюз, в който всеки е важен и всеки може и трябва да допринесе за колективната сигурност, ще изградим адекватни способности да защитим суверенитета и териториалната си цялост, ще го направим заедно със съюзниците, категоричен беше той.
Днес флагът на НАТО се издига над новите 6 щабни елемента, което е огромна стъпка напред на нашия Алианс, стъпка към повишаване на присъствието във всички държави-членки, повишаване на способностите и готовността, каза в словото си Апатурай.
„Личният състав на всеки един от тези елементи е символ на солидарността на НАТО. Също така е и недвусмислена демонстрация, че всеки от съюзниците в Алианса ще има ангажимент към отбраната на останалите. Ние сме заедно с всяка една държава-членка. Този щабен елемент е реална способност. Той ще работи с българските власти, за да гарантира, че силите на другите съюзници ще могат да стигат тук бързо. Щабният елемент ще дава своя принос към планирането на колективната отбрана и ще подпомага организирането на тренировките и ученията на силите на Алианса в България“, обясни той.
„НАТО не търси конфронтация с нито една държава, но регионите в съседство с нас станаха по-нестабилни и по-опасни в сравнение с последните няколко години. За да се защитаваме и отбраняваме, трябва да се адаптираме. И ние се адаптираме“, отбеляза Апатурай.
Последва видеовръзка с литовската столица Вилнюс. Оттам генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви откриването на щабните елементи в 6 държави от източния фланг на НАТО. По думите му Алиансът прави огромна стъпка към по-висока солидарност и отбранителна готовност. „Щабните елементи ще имат ключова роля в планирането и провеждането на ученията на силите на НАТО и при нужда – роля по подпомагането на евентуални подкрепления. Тези елементи подпомагат и изпращането на ясното послание, че нито един от съюзниците не е сам. Алиансът е тук и е готов за защита на съюзниците срещу всяка заплаха. Същността на нашия Алианс е солидарността“, заяви Столтенберг. Той каза, че щабните елементи са част от най-същественото укрепване на колективната отбрана на НАТО след края на Студената война. „Разработваме и начини за справяне с хибридни заплахи. НАТО не търси конфронтация с никого. Напротив, стремим се към цяла, свободна и мирна Европа. Но ще направим всичко необходимо, за да обезпечим сигурността на нашите държави“, каза Столтенберг.
otkrivane_shtabСлед това Плевнелиев и Апатурай прерязаха лентата за откриването на новата структура у нас. С разполагането на този щабен елемент НАТО демонстрира, че е готово да реагира във всеки един момент, ако възникне опасност за който и да е от съюзниците, заяви пред журналисти министър Митов. Алиансът е готов да защитава всяка държава-член така, както е записано във Вашингтонския договор, допълни той.
„Щабните елементи не са структура от вида на военна база, те ще координират усилията при осъществяване на тренировки и учения от силите на Алианса. Ще осъществяват и жизненоважната връзка между националните сили на държавата-домакин и многонационалните сили на НАТО. Това е отбранителният характер на щабните елементи“, обясни пред репортерите Апатурай, който е роден в Торонто и е бил помощник-редактор в Канадската радиотелевизионна корпорация, след това – офицер по политическите въпроси в министерството на отбраната в Отава, а през 2004-2010 г. – говорител на НАТО. 
Личният състав, който ще участва дейността на щабния елемент под ръководството на адмирал Фергюсън, ще даде всичко необходимо, за да бъде наистина сътрудничеството и координацията на максимално високо ниво, заяви вицеадмирал Николов. В отговор на въпрос на в. „Българска армия“ той поясни, че сега се открива началната фаза на дейност на тези структури. По думите му пълната оперативна готовност за действие на щабните елементи е предвидена след попълването към месец декември със състава на националния и международен щаб. Началото на активна дейност е в началото на 2016 г., заяви началникът на отбраната.
Командир на българския щабен елемент на НАТО е полковник Стойко Прокопиев. Роден е през 1966 г. в Хасково, завършил е ВВОУ „Васил Левски” във Велико Търново, ВА „Г. Ст. Раковски” и Националния университет по отбраната на САЩ във Вашингтон.
Специализирал е на курсове в Германия, Канада и САЩ.
Офицерската му кариера започва през 1988 г. като командир на танков взвод. Заемал е редица длъжности, сред които началник на учебен център за подготовка на новобранци, държавен експерт в отдел „Отбранително планиране”, съветник по отбранителните въпроси в постоянното представителство на Република България в Европейския съюз.   

voenni_centarАлиансът активира шест центъра   

Като част от адаптацията на НАТО да се предизвикателства пред сигурността от Изток и Юг, Алиансът активира от 1 септември координационни центрове – щабни елементи, в 6 държави – България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония. Церемониите по откриването на тези структури се състояха на 3 септември.
Откриването на щабните елементи е в изпълнение на решение, взето на Срещата на върха в Уелс през септември 2014 г. То е част от плана за действие за готовността на НАТО, който предвижда цялостен пакет от мерки, предназначени да отговорят на променената среда за сигурност на границите на Алианса. 
Очаква се новите елементи да бъдат напълно оперативни в навечерието на Срещата на върха на НАТО във Варшава през 2016 г. Центровете NFIU са базирани в София (България), Талин (Естония), Рига (Латвия), Вилнюс (Литва), Бидгошч (Полша) и Букурещ (Румъния).

Има план за защита на България и Румъния

За повишаване на готовността и ефективността при отразяване на новите рискове и заплахи в НАТО се разработи План за готовност за действие на Алианса, който бе приет на срещата на върха в Уелс, каза началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов в лекцията си във ВА „Г. Ст. Раковски“.  Този план има за цел да допринесе за повишаване способността на НАТО за отговор както на настоящите, така и на бъдещите евентуални кризи и включва мерки за гарантиране сигурността на съюзниците. В тази връзка Съюзното командване по операциите на НАТО разработи План за защита на Румъния и България при криза, а за неговото изпълнение приехме национален „Стратегически план за действие на въоръжените сили за защита на Република България при криза“. Сега пред нас стои предизвикателството да осигурим неговата реализация, което е свързано със сериозна организация и значителни финансови разходи. 
plevneliev_centar_natoКъм мерките за адаптиране на НАТО, осигуряващи част от постоянното предно присъствие, се отнася и изграждането на формирования за интегриране силите на НАТО в страните по източната граница на Алианса, в това число и в България. Отговорностите им се фокусират върху поддържане на постоянна готовност за приемане, настаняване и осигуряване на по-нататъшно придвижване на формированията от силите с много висока степен на готовност и на силите за отговор на НАТО. Изграждането на такъв тип формирование на територията на страната е високоотговорен и изпълнен с предизвикателства ангажимент, имащ пряко отношение към защитата на страната при криза. Като страна домакин трябва да предоставим необходимата инфраструктура, логистична поддръжка и охрана по стандартите на НАТО, което изисква и значителни инвестиции. Освен това 50% от личния състав на това формирование, което е в процес на изграждане, се осигурява от българска страна. 

Центърът ще осигурява силите на НАТО

Най-важната функция на NFIU (Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България – б. р.) е да се позволи на приемането, постановката и по-нататъшната интеграция на силите на НАТО, които ще се разгърнат в България, след като бъдат одобрени от политическа гледна точка за военни операции. Това каза командващият на Съвместното командване на силите на НАТО (JFC) в Неапол адмирал Марк Фергюсън в отговор на въпрос на в. „Българска армия“, след като разговаря в Министерството на отбраната с ръководители на военото ведомство ден преди откриването на центъра в София.
Втората задача на NFIU е да координира учения и да осигури тясно сътрудничество между силите на НАТО, които ще дойдат в България, за да провеждат военна подготовка и учения, посочи той. „И третото нещо, а може би и най-видимият знак на NFIU – то представлява непоколебим ангажимент на НАТО към България и нейната защита. NFIU е онзи видим символ на Алианса, който осигурява координация и сътрудничество с началника на отбраната на Република България и с българската нация“, отбеляза адмирал Фергюсън.
Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, който е домакин на визитата на адмирал Фергюсън, каза за читателите на армейския вестник, че в новия натовски център ще вземат участие щабни офицери. Сили и средства на Въоръжените сили от бойните поделения не са предвидени. 
„В центъра ще участват 40 военнослужещи, като 20 от тях са българи. Личният състав, включен от българска страна, е подготвен и 90 процента от тях са заели местата си“, поясни началникът на отбраната.
По време на посещението в МО адмирал Фергюсън беше приет от заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов. Двамата обсъдиха активирането на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България. „Ръководството на Министерството на отбраната разглежда изграждането на този елемент като ярка демонстрация на ангажираността на страната ни към колективната отбрана“, заяви заместник-министър Исмаилов и подчерта, че това е също и силна съюзническа солидарност в усложнената среда за сигурност. Адмирал Фергюсън посочи, че най-важната цел на щабния елемент е способността да осъществява бързото придвижване и разполагане на силите на Алианса, съобщиха от МО. По време на разговорите са били дискутирани предизвикателствата към източния и южния фланг на НАТО.
На срещата между вицеадмирал Николов и адмирал Фергюсън беше обсъдено взаимодействието на щабните елементи за интегриране силите на НАТО, както и предстоящите съвместни учения на територията на страната и в акваторията на Черно море. Минути след приключване на срещите на госта в МО информацията за разговорите му беше качена в сайта на командването в Неапол. На следващия ден адмирал Фергюсън участва в официалната церемония по активиране на Щабния елемент за интегриране силите на НАТО.
Командващият на JFC в Неапол отговаря за планирането, подготовката и провеждането на съвместни военни операции в цялата зона на отговорност на Върховния съюзен командващ в Европа. Адмирал Фергюсън е и командир на ВМС на САЩ в Европа и Африка. Зоната му на отговорност обхваща повече от 20 млн. кв. морски мили по бреговете на Европа, Африка, Средиземно и Черно море. Зоната се простира на три континента и включва повече от 67 на сто от крайбрежието на света, 105 държави с близо 40 на сто от населението на планетата.
Адмирал Фергюсън е роден в Нюфаундленд, Канада, и е израснал в Мериленд. Завършва с отличие Военноморската академия на САЩ през 1978 г.
Военната му кариера преминава като офицер в Атлантическия и Тихоокеанския флот на САЩ. Служил е на различен тип кораби – от разрушители да самолетоносачи.
Със съпругата му Лоре, която го придружаваше в София, имат две деца. В свободното си време семейството се отдава на пътуване и ветроходство.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Виж още

Избрани