Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Антиправителствен протест в Молдова

[post-views]

moldova_protestiДесетки хиляди молдовци излязоха на протест срещу корупцията по високите етажи на властта в страната и бездействието на правителството за справяне с неотложните проблеми в една от най-бедните европейски държави. Участниците в протеста призоваха за оставката на президента на Молдова Николае Тимофти и предсрочни парламентарни избори до 2016.
Улиците на молдовската столица Кишинев се изпълниха с хора, недоволни от управлението в страната. Те настояваха за връщане на 1 млрд. долара, откраднати от три търговски банки, което според тях се е случило с мълчаливото съгласие на властите. Поскаха още: реформи в централната банка, главната прокуратура, митническите служби и други властови структури. Те обвиниха властите в потъпкване на свободата на пресата, монопол над медиите и атаки срещу журналисти.
По време на протеста демонстранти се опитаха да проникнат в сградата на генералната прокуратура, но бяха отблъснати от полицията. Няколко души бяха арестувани. Антиправителственият протест бе организиран от Гражданската платформа „ДА“. Според световните агенции това е най-голямата протестна акция в Молдова през последните 25 години.

Най-ново

Единична публикация

Избрани