Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Безпокойство в НАТО от предполагаема руска военна намеса в Сирия

[post-views]

asad_putinВъзможно е започване на руска военна операция в Сирия в подкрепа на правителствните сили на Башар Асад. Това съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на неназовани ливански източници.
Властите в САЩ, които се противопоставят на Асад, изразиха в последните дни подозрение към Русия, че увеличава своята помощ за Сирия. Вашингтон настоява пред станите от региона да не предоставят въздушното си пространство за руски полети. В НАТО също са обезпокоени.
Генаралният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че е притеснен от засилването на военното присъствие в Сирия, защото това няма да допринесе за решаването на конфликта.
Русия отдавна е съюзник на Сирия и не отрича присъствието на свои експерти там.
Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че страна доставя военно оборудване на Сирия в съответствие със съществуването на двустранни договори. Тя допълни, че там има и руски военни експерти, които обучават сирийските военнослужещи да използват оборудването.
Москва отказа да коментира мащаба и обхвата на своята военна подкрепа за Асад и категорично отхвърли опасенията на САЩ и НАТО. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани