Информационен център на Министерство на oтбраната

Празнуват инженерните специалисти

_most_kamion_injenerniВоеннослужещите от 91-ви инженерен батальон от състава на 55-и полк и тази година отбелязват своя професионален празник – 13 септември. На тази дата през 1878 г. е създадена първата сапьорна рота у нас. Инженерното формирование в Пловдив е рожба на реформата в Българската армия. Създадено е на 1 април 2000 г. като 91-ви позиционен полк и оттогава започва да пише своята история. Още на 3 април 2000 г. са приети и първите военнослужещи. Окомплектоването с личен състав продължава 6-7 месеца, като така се дава възможност да бъдат назначени военнослужещи от закриващи се формирования. Трима са

командирите

yordan_yordanov
Подполковник Йордан Йорданов
досега на 91-ви полк. Първият е полковник Вартерес Кочиян, а първият началник на щаба – подполковник Владимир Антимов. След реорганизация, от 1 юни 2008 г. формированието става батальон и е част от 55-и инженерен полк в Белене, а за негов командир е назначен подполковник Петьо Кирков. 
От 1 юни 2010 г. командир на батальона е подполковник Йордан Йорданов. Още при назначаването си той сподели, че основното, върху което трябва да се стъпи и да се работи, е учебният процес. Трябваше да се решат въпроси, като тези с липсата на някои резервни части за техниката и с недостатъчното гориво, за да не се изпълняват понякога занятията с определени условности.  

Стремежът

му бе да акцентира вниманието върху дейността на командирите на отделения, защото те са хората, които са най-близо да войниците, най-добре ги познават и най-много трябва да работят с тях. Подполковникът заяви, че целта му е да промени обучението и воините да станат истински инженерни специалисти. 
Дали постигна всичко това? Много скоро той категорично подчерта, че благодарение не само на неговите усилия, но и на труда на целия офицерски и сержантски състав, и най-вече на проявеното разбиране от войнишкия състав, целта е постигната. 
Заместник-командирът на 91-ви инженерен батальон майор Пламен Минчев  е завършил ВНВУ „Васил Левски““ през 1991 г. – инженерни войски. Започва офицерската си служба  като командир на взвод в мотострелковия полк в Крумовград, а след това заема длъжността началник на „Инженерна служба“. На същата длъжност е назначен в мотострелковия полк в Ямбол. След като завършва Военната ни академия през 2004 г.q става началник-щаб на батальон в Учебната база в Плевен. От 2005 г. е в 91-ви инженерен батальон, отначало като началник на отделение „Тактическо“. От 2008 г. е заместник-командир на батальона.
Дали през годините е имало моменти, когато не е бил удовлетворен от избора си да стане инженерен специалист? Имало е много трудни моменти, отговаря майорът, но повечето от тях са били в личен план. Няма да забрави как през януари се е местил в друг град с петмесечно бебе и първокласничка. И в службата е имал критични ситуации, но това не го е притеснявало. Семейството му винаги му е давало голяма подкрепа, за което е благодарен.
Доволен ли е от развитието на досегашната си кариера? Не съжалява за 

избора

си да се посвети на службата в Инженерните войски. От 2008 г. е заместник-командир на 91-ви батальон. Много пъти е замествал подполковниците Петьо Кирков и Йордан Йорданов и се е справял със задълженията си като командир.
От 1 юли т.г. началник-щаб на батальона е майор Владимир Андреев. Той е бил два пъти на мисия зад граница – в Ирак с 5-ия ни пехотен батальон и в Кандахар (Афганистан) с 1-вия съветнически тим. Изпълнявал е длъжността заместник началник-щаб на дивизион и затова сегашните му задължения са донякъде познати. Среща и подкрепа от колегите си. Роден е през 1970 г. в Смолян. Завършил е Военно училище през 1994 г. и Военната ни академия през 2010 г. Служил е в 87-и артилерийски полк в Кърджали, вече закрит и в 61-ва Стрямска механизирана бригада.
bager_injinerniОт 2012 г. заместник-началник на щаба е капитан Радостин Тенев. Роден е през 1976 г. в Сливен. Завършил е ВНВУ „Васил Левски“ през 2000 г. Бил е командир на инженерно-сапьорен взвод в 5-а Шипченска механизирана бригада в Казанлък, а от 2004 г. е в 91-ви батальон  като командир на хидротехнически взвод. След това последователно заема длъжностите помощник-началник в отделение „Логистика“ и началник на отделение „Тактическо“. Бил е на мисия в Косово през 2008 г. като командир на инженерен взвод.
Коя от всичките му длъжности досега е била най-тежка? Капитанът посочва, че всяка длъжност си има своите предизвикателства и не е имал особени трудности. 
През годините военнослужещите от 91-ви батальон са оставили зад гърба си редица изпитания. И винаги са показвали своя 

професионализъм

Но са категорични, че най-запомнящо е участието им в операцията на българско-турската граница „Съвместни усилия“. Тя е спомогнала много за тяхното израстване и усъвършенстване като инженерни специалисти. Но напомнят, че подготовката им е на високо ниво не само като инженерни специалисти. През тази година на няколко пъти е било задействано формированието за обезвреждане на невзривени боеприпаси с командир капитан Атанас Делчев. 9  военнослужещи пък са участвали в международно логистично учение в Унгария.
Какво предстои пред 91-ви батальон до края на годината? Традиционни са лагерните обучения на всички роти и техните тактико-специални учения. Предстои и участие на военнослужещи в международното логистично учение в Грузия със същия състав като този и в Унгария. 
Но най-важното събитие е 

сертификацията

през ноември на инженерната рота за обща поддръжка, която е с нов щат. Неин командир е капитан Даниел Стоянов. Досега всички роти са минали сертификации и предстои тяхното потвърждаване. Началото беше през юни 2009 г., когато три роти от 91-ви батальон бяха национално сертифицирани –  инженерната рота за обща поддръжка с командир капитан Даниел Стоянов,  инженерната рота за хоризонтални конструкции на капитан Цонко Славейски и инженерната рота за вертикални конструкции с командир капитан Румен Хайдушки. През ноември същата година бе сертицифиран щабът на батальон за участие в мисии на Европейския съюз.
Воините и цивилните служители от батальона ще честват своя празник. Вече бяха проведени спортни състезания и призьорите ще бъдат отличени. Ще има награди за най-добре представилите се през годината..
Подполковник Йордан Йорданов пожелава на всички здраве, лични и служебни успехи и да продължат както досега да изпълняват по най-добрия начин задачите си пред формированието.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top