Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойко Борисов, министър-председател: Енергетиката е проблем не по-малък от бежанския

[post-views]

boyko_borisovИзказванията на премиера на Република България Бойко Борисов и на министъра на външните работи Дание Митов бяха направени на  конференцията на тема „Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа“. Нейни организатори бяха Дипломатическият институт при МВнР и Институтът за енергиен мениджмънт. На нея присъстваха още комисарят по въпросите на Енергийния съюз в ЕС Марош Шефчович, вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният  министър Теменужка Петкова, посланици, бизнесмени и експерти. 

Фактът, че еврокомисарят Шефчович идва често в България, е много показателен за значението на нашата страна. България като член на ЕС и на НАТО и същевременно – входната врата на Европа от Азия прави страната много интересна във всяко едно отношение. 
Финансовата криза ангажира изцяло вниманието и ресурсите на ЕС. Неотминал все още този проблем, дойде бежанската вълна. В момента в ЕС има много спорни позиции по отношение на бежанците. 
Във времето, в което очакваме да бъдем приети заслужено в Шенгенското пространство, самата идея на свободното движение на хора се промени и много от държавите въвеждат граничен режим. Днешните проблеми не са по-малко тежки от финансовата криза от предходните години. 

Поставени сме в буфер

между санкциите и контрасанкциите. Това не може да е проблем само на България, то е проблем и на Европейската комисия. Тя си дава сметка, че системата на енергетиката в ЕС излиза на преден план и е не по-малък проблем от бежанската криза в Европа. Енергийните доставки остават също голям проблем на фона на останалите. Затова е време енергийната тематика да дойде на преден план. За България са приоритетни развитието на интерконекторните връзки със съседните държави и откриването на нови трасета за доставки на газ.  
България държи да има доставки на газ от различни страни и по различни трасета. Но падащата цена на горивата прави неизгодно влагането на огромни средства на компаниите за търсене на нови находища. Наскоро проведох среща с ръководството на консорциума от компаниите „Тотал“, ОМВ и „Репсол“, които ще проучват находищата в „Хан Аспарух“. 
Ние заварихме едни проекти, които бяха със заложени противоречия, поради което не могат да бъдат изпълнени. Но имам надежда сега, с това, което правителството прави заедно с ЕК, да се постигне по-ясна позиция. Щастлив съм, че ЕК не гледа поотделно на различните енергийни проблеми – АЕЦ „Белене“, 5-и и 6-и реактор, дали ще се строи 7-и в „Козлодуй“ и „Южен поток“. Има ясна заявена позиция, че може да бъде направен газов хъб – газоразпределител около Варна. Това са международни договори още от 2006 година. Надявам се във всяко отношение да има решение, и то бързо. Ако имаме някакви претенции, то е че се губи много време, и проблемите се натрупват. Все още нямаме сигурна гаранция в документ, че „Южен поток“ е прекратен, тръбите си стоят във Варна и Бургас, компанията продължава да си движи разрешителните. България въпреки това има ясно заявена позиция, че ще има 

газов хъб около Варна

В проекта ще бъдат добре дошли всички големи световни компании. С цел диверсификация на газовите доставки нашата страна разчита да получава гориво от Азербайджан, Туркменистан и Иран.
С еврокомисаря Шефчович постигнахме съгласие в следващите седмици да има ясно разписани въпроси и отговори от двете страни.  
Надявам се „Газпром“ и украинските дружества да намерят изход и да се подпише договор, за да се гарантират доставките на газ за зимата за страните, ползващи това трасе. Взели сме мерки, хранилището в Чирен е пълно, но се надяваме да не се стига до него. Надяваме се в Гърция да бъде избрано стабилно правителство, в комуникация, с което съвместните енергийни проекти да бъдат задвижени по-бързо. 
Благодаря на Европейската комисия за това, че три от седемте приоритетни проекта на ЕК са за България. Оценени са нашето стратегическо местоположение, нашите амбиции и воля да ги изпълним.

Най-ново

Единична публикация

Избрани