Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

До 1000 военни на границата

[post-views]

ograda_granicaВоеннослужещи се включват в охраната на българско-турската граница. Те ще бъдат до 1000 човека и ще подпомагат при необходимост дейността на граничните полицаи, съобщи вчера министърът на отбраната Николай Ненчев. В първоначалния етап 160 военнослужещи поемат   към браздата с Турция, като в зависимост от обстановката техният брой може да бъде увеличаван. 
Включването на армията не е израз на недоверие към турските гранични власти, а желание да им бъде оказвано съдействие за създаване на нормална охрана на съвместната граница, посочват от МО. 
При нужда военнослужещи може да се включат в съвместни патрули с граничните полицаи. Според директора на Гранична полиция Антионио Ангелов всеки съвместен патрул ще получава предварителен инструктаж, старши ще бъде граничен полицай, защото познава по-добре релефа на местността и обстановката в района. 
Участието на армията е утвърдено в оперативен план за съвместни действия на МО и МВР при охраната на държавната граница и противодействие на миграционната вълна, подписан от премиера Бойко Борисов.
От няколко дни има промяна на обстановката и не може да се предвиди точно в каква посока ще тръгне бежанската вълна, тъй като ние не знаем предварително къде ще се струпат тези маси от хора и ако съответната страна реши да затвори границата, те се насочват към друга граница, каза министър Ненчев. 
Според главния секретар на МВР Георги Костов военните ще извършват рутинна дейност по охрана на държавната граница заедно със сили на граничната и националната полиция. В района на Елхово те ще ползват джипове „Хамър“, тъй като районът там е труднопроходим. (БА)
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани