Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хибридните атаки са всекидневни

[post-views]

voenni_natoХората имат нужда да знаят как да се защитят от хибридните атаки, които не е тайна за никой, ни спохождат всеки ден. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев по време на 12-ата международна конференция за сигурността в Югоизточна Европа. Темата на форума беше: „Новата геополитическа динамика“. Сред участниците бяха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министри, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, генерали, офицери, дипломати, експерти.  
Средата на сигурност през 21-ви век и особено през последната година и половина става все по-нестабилна, а процесите и събитията в нея се развиват бързо и често неочаквано, изтъкна министър Ненчев. След терористичните атаки в САЩ от 11 септември 2001 г. войните в Афганистан и Ирак, мащабните промени, настъпили с Арабската пролет, незаконната анексия на Крим от Русия, конфликтът в Украйна и офанзивата от така наречената „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак светът вече е дългосрочно променен, посочи той. 
По думите му най-голяма непосредствена заплаха, пред която сме изправени днес е тероризмът. Друго сериозно предизвикателство за Балканите и ЕС са засилените миграционни процеси към Европа.
Освен посочените заплахи през последната година и половина държавите от Югоизточна Европа се сблъскаха и с нов тип специфични предизвикателства, дефинирани като хибридни заплахи, заяви министърът на отбраната. Според него в региона ни едно от най-сериозните проявления на тези заплахи е свързано с манипулиране на общественото мнение, използване на социалните мрежи и медиите за дезинформация и пропаганда, както и с директни провокативни обвинения спрямо националния суверенитет на държавите.
Въпросните хибридни заплахи бяха провокирани до голяма степен и от целенасочените действия на Русия както в Украйна, така и спрямо някои други държави – членки на НАТО и ЕС, каза Ненчев. Той предложи подобен тип конференции и дискусии да бъдат изнесени извън София. И хората от малките населени места имат нужда да чуят намеренията ни от тук насетне и по какъв начин ще защитим националната сигурност, заяви министърът на отбраната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани