Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Неспазване на инструкциите за предвижване е най-вероятната причина за трагедия в Саудитска Aрабия

[post-views]

Кралят на Саудитска Aрабия Салман разпореди щателно разследване и преразглеждане на мерките за сигурност по време на един от най-масовите религиозни ритуали в ислямския свят.
Според официалната версия на властите до трагедията се е стигнало, след като две големи групи от богомолци са си пресекли пътя на кръстовище, в района на трите стълба, по които мюсюлманите хвърлят камъни, изпълнявайки ритуал известен като символичното убиване дявола.
Саудитският крал нареди на отговорните власти да преразгледа организационни си планове, за да може в бъдеще хората, спокойно и безпрепятствено да изпълняват ритуала.
От вътрешното министерство на кралството съобщиха, че тече криминално разследване, което да установи, какво е довело до струпването на толкова много хора.
Ден след трагедията, при която загина над 700 души а други 850 бяха ранени, все още няма информация за националността на загинали.
До този момент е потвърдено,  че сред тях има над 120 иранци. В отговор на това Техеран привика посланика на Рияд, за да поиска обяснение за случилото се.
Всяка година по време на Хадж в Мека се събират до 3 милиона души, което го прави едно от най-мащабните религиозни събития в света.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани