Информационен център на Министерство на oтбраната

Във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ започна 135-ата учебна година

VVMU_kursanti_Откриването на учебната година в Морското училище съвпадна със седмицата, в която светът чества Световния ден на морето. Двата празника споделиха заедно курсанти, студенти, кадети от Професионалния старшински колеж, преподаватели, командири, офицери и адмирали, командира на ВМС, висши офицери от МО и БА, воини от запаса, представители на централната и местната власт, духовенството, морския бизнес и морската индустрия, варненските университети и научни институти, интегрираното с Морско училище Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София, чуждестранни гости.
Световният ден на морето придаде допълнителна тържественост във флотската алма матер. Той се отбелязва от 1978 г. с решение на 10-ата сесия на Международната морска организация (ИМО) 1977 г. и се чества през последната седмица на септември. 
Нови перспективи за развитие на Морско училище разкрива Постановление на МС на РБ № 59 от 17 март 2015 г. за приемане на наредби за държавните изисквания за придобиване на висше образование по специалностите „Корабоводене“, „Електрообзавеждане на кораба“, „Корабни машини и механизми“ и „Корабна радиоелектроника“ на образователно-квалификационните степени „бакалавър“ и „магистър“ 
В словото си началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ капитан I ранг професор д.в.н. Боян Медникаров изрази уважението на академичния състав към създаваните 135 г. традиции и признателността към поколенията преподаватели и командири и разкри сегашното състояние и перспективите за развитието на флотската алма Матер като национален лидер на морското образование и квалификация. 
Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев изнесе академична лекция на тема „Състояние и перспективи за развитие на военноморските сили“. Лекцията привлече вниманието на аудиторията върху геостратегическите, геоикономическите и геополитическите характеристики на Черноморския регион в неговата неразривна връзка със Средиземноморския и Кавказкия регион.

mitko_petev
контраадмирал Митко Петев
Командирът на ВМС очерта съвременните заплахи за сигурността в Черноморския регион и разкри мисията, функциите, задачите и структурата на ВМС, очерта тенденциите на неговото развитие в светлината на Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020“ като стратегия за модернизация, одобрена с Решение на МС на РБ № 690 от 03.10.2014 г.
Контраадмирал Петев сподели своята визия за лидерската подготовка, неформалното и формалното лидерство и за перспективите за кадровото развитие на бъдещите морски офицери. С оптимизъм и надежда курсантите и офицерите посрещнаха изразената от контраадмирал Петев увереност за ускорената модернизация на ВМС, която дава и перспектива за курсантите и военните моряци.  А това е хубав знак за началото на новата учебна година във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. 

Капитан I ранг о. р. професор д.пс.н. инж. Илия Пеев

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top